Moody’s Investors Service (Moody’s) a acordat României ratingul Baa3, cu perspectiva stabile pentru datoria pe termen lung și ratingul Prime-3 (P-3) pentru datoria pe termen scurt, potrivit unui comunicat al agenției de rating emis vineri.
Moody’s și-a motivat decizia cu argumentele:
- forța moderată a economiei, cu echilibrarea potențialului robust de creștere pe termen mediu cu provocările reformelor structurale;
Potențialul de creștere a fost susținut de integrarea crescândă în lanțul de valoare al UE, care a dus la un PIB per capita la puterea de cumpărare (PPP) de 24,508 dolari.
- forța fiscală moderată a Guvernului, exprimată de nivelul căzut al datoriei publice, în ciuda riscurile politicii fiscale pro-ciclice;
Traiectoria datoriei publice este, totuși, expusă la riscurile șocurilor fiscale, pe măsură ce calitatea structurii cheltuielilor se deteriorează.
- forța instituţională moderată, potrivit progreselor susținute de calitatea România de membră a UE, dar şi riscurile ce decurg dintr-o eventuală întârziere;
Instituțiile românești rămân mai slabe decât cele europene.
- expunerea moderată a țării la riscurile externe și riscul moderat de vulnarabilitate externă; riscul unui mediu politic intern volatil.
Deficitul de cont curent a crescut până la 3,3% din PIB, în 2017, de la 2,1% în 2016, în principal ca urmare a politicii pro-ciclice a Guvernului.
Comparația cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est este defavorabilă României, pentru că multe dintre acestea au excendente.
Mediul politic volatil, carcaterizat de frecventele schimbări de guvern, a periclitat continuitatea politicilor.
Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor a anunțat că „agenția de rating Moody’s menține calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală”.