20 martie, 2018

Condițiile de raportare a finanțărilor și sancțiunea cu dizolvarea, prevăzute în proiectul de lege referitor la ONG-uri inițiat de Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu (foto), sunt măsuri disproporționate și trebuie eliminate. Este concluzia opiniei adoptate de Comisia de la Veneția, în cadrul sesiunii desfășurate pe 16 – 17 martie.

Proiectul analizat de Comisie a fost adoptat tacit de Senat, în noiembrie 2017, și se află la Camera Deputaților.

Documentul prevede următoarele modificări ale OG 26/2000 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor:

  • Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaraţiile de venituri şi cheltuieli pentru semestrul precedent. Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată.
  • Acordarea statului de organizaţie de utilitate publică este condiționată de faptul că ONG vizată nu a desfăşurat în ultimii 2 ani şi nu desfăşoară nici în prezent activităţi politice de orice fel: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales.
  • Se introduce un algoritm al finanţării cu fonduri publice în funcţie de obiectul de activitate al organizaţiilor nonguvernamentale: servicii Sociale (Asistenţă-Protecţie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Socială), Caritate şi Ajutor Umanitar, Sănătate, Sport, Educaţie, Ştiinţă, Cercetare, Inovaţie, Mediu şi Protecţia Animalelor, Protecţia Consumatorului, Valori naţionale şi ale minorităţilor naţionale –Tradiţii şi patrimoniu Cultural, Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale, Militar-Apărare-Cultul eroilor. Sunt excluse ONG-urile care activează în domenii precum drepturile omului sau anticorupție.

Ce spune Comisia de la Veneția despre proiectul de lege inițiat  de Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae

  • „Noile condiții de raportare prevăzute în proiectul de lege, inclusiv sancțiunea cu încetarea activității și dizolvarea în caz de neîndeplinire a acestei obligații, sunt în mod clar inutile, disproporționate și trebuie eliminate”.
  • Comsia își exprimă “ingrijorarea serioasa” față de faptul că noile condiții de acordare a statutului de ONG de utilitate publică exclud domenii de activitate importante, cum ar fi drepturile omului și lupta împotriva corupției.
  • Publicarea detaliată a raportărilor financiare, la fiecare șase luni și cu menționarea sursei venitului, indiferent de sumă, cuplată cu sancțiunea desființării, va avea „un efect de intimidare asupra societății civile și intră în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viață privată”.
  • Proiectul ar trebui supus unei dezbateri mai largi înainte de a fi adoptat.
  • Interdicția referitoare la activitatea politică a ONG-urilor cu statut de utilitate publică trebuie limitată la cazurile de susținere evidentă, precum finanțarea, în favoarea sau împotriva unei formațiuni sau a unui candidat.
  • În opinia Comisiei, obligarea raportării surselor financiare trebuie fie limitate la transmiterea informațiilor către o autoritate de reglementare, la intervale rezonabile, fie să limiteze la principalii sponsori obșigația de a dezvălui identitatea donatorilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: