sâmbătă

20 aprilie, 2024

29 ianuarie, 2017

România a înregistrat în zilele de 15 și 23 ianuarie 2017 cel mai mare preț al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

„Cineva a exploatat ceea ce s-a întâmplat, această criză, şi a câştigat nişte bani din exporturi. A fost o iarnă grea o perioadă scurtă de timp. Probabil că i-a luat pe cei de la Ministerul Energiei prin surpindere. Eu nici acum nu am aflat de la Ministerul Energiei dacă au existat stocuri de cărbune, n-au existat stocuri de cărbune, situaţia gazelor naturale, stocurile de gaze naturale a fost în regulă sau nu”, a explicat pentru Digi 24 Daniel Popescu, deputat PNL.

Președintele ANRE Niculae Havrileț este însă convins că aceasta este o situație de conjunctură. „În trimestrul doi al acestui an, odată cu creşterea debitelor de apă, ne aşteptăm la preţuri din energia hidro şi eoliană mult mai mici, care în medie nu vor genera o creştere de preţ pentru perioada a doua a a anului”, spune președintele ANRE.


Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că prețul mare de pe piața spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacționat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul țării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piața spot se mai tranzacționează o altă cantitate de 3,4 TWh.

Pe piețele la termen, prețul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

De asemenea, în momentele în care prețurile sunt maxime pe piața spot, se observă că România importă energie electrică, potrivit datelor de pe site-ul Transelectrica.

Pe de altă parte, pe piața de energie există și informații care nu sunt deocamdată publice, respectiv cantitățile de energie și prețurile din contractele de import și de export de electricitate.

Havrileț: Distribuitorii ar putea avea probleme cu încasările


Conjunctural sau nu, prețul mare de pe bursa de energie din această perioadă se va reflecta însă în factura consumatorilor, afirma joi ministrul Economiei, Alexandru Petrescu. El susține că sectorul energetic trece în această perioadă geroasă printr-o perioadă de risc, din cauza stocurilor insuficiente.

„Impactul întotdeauna se regăsește în factura finală la consumator, dar ceea ce este important pentru noi este ca, în aceste momente de criză, să facem o retrospectivă cum am ajuns aici. Dacă, din perspectiva celor doi operatori de transport, Transgaz și Transelectrica, noi ne-am făcut foarte bine treaba și am asigurat integritatea sistemului pe ambele zone, politica de stocare sau lipsa de coerență în această politică din vară, cu impact în iarnă, poate ne-a adus într-o zonă de risc mai ridicat decât de obicei”, a spus ministrul Petrescu.

El avertiza că perioada critică nu s-a terminat, întrucât sunt așteptate noi episoade de ger.

„Așa că, odată ce trecem de această perioadă de risc, care nu s-a terminat, trebuie să stabilim o politică foarte clară în ceea ce privește stocul vizavi de perioada următoare de iarnă”, a arătat Petrescu.

„Am înregistrat câteva firme care au intrat în insolvenţă şi se pregătesc de faliment. Operatori de distribuţie ar putea să rămână fără încasarea sumelor de la acest tip de furnizori”, spune Nicolae Havrileţ, preşedinte Autoritatea de Reglementare în Energie.

Şeful Autorităţii de Reglementare în energie dă garanţii că populaţia nu va avea de suferit până la vară, când se vor recalcula tarifele. Cu toate astea, atunci când companiile care sau reţele de distribuţie vor rămâne fără banii aşteptaţi de la furnizorii falimentari, totul se va rostogoli pe umerii clienţilor, pentru recuperarea acestor pierderi.

„Impactul în economie, din păcate, totdeauna se regăseşte în factura finală către consumator”, spune Alexandru Petrescu, ministrul Economiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: