Analiză

Creșterea costului salarial – de 2 ori mai mare decât creșterea PIB și de 4 ori mai mare decât creșterea productivității

Potrivit datelor publicate de INS, costul salarial pentru un loc de muncă s-a majorat cu circa 42% în ultimii patru ani (36% dacă se face… Mai mult

30.09.2019

Analiză

Numărul studenților – dublu față de cel din 1990 și la jumătate față de cel din 2007. De ce?

Aproximativ 400.000 de tineri înscriși la studii de licență au început luni anul universitar 2019 – 2020. Dintre aceștia, circa 25.000 sunt studenți străini, din… Mai mult

30.09.2019

Europa

Resursa umană din Știință și Tehnologie: Cum stau cele 276 de regiuni din UE și vecinii noștri care încă nu au aderat

Cele patru regiuni cu cea mai mică pondere a resurselor umane angajate în știință și tehnologie, din cele 276 de regiuni NUTS 2 existente în… Mai mult

29.09.2019

Chestiunea

Balanța Turismului coboară la minus 36%, în ciuda miliardelor din bani publici pompate de guvern în piață

Costurile nete ale statului pe tichetele de vacanță pentru angajații bugetari și din reducerea de TVA în turism se vor ridica la 1.878 milioane de… Mai mult

29.09.2019

Cronicile

Misiunea FMI a încheiat consultările la București – alternativele guvernului

de Razvan Diaconu 17.3.2017

Reza Baqir la Cotroceni

Misiunea FMI a încheiat joi o vizită de 7 zile în România în cadrul procesului anual de consultare în baza Articolului 4, după ce în ianuarie 2017 o delegație restrânsă a venit la București pentru un prim contact cu noua echipă guvernamentală.

Concluziile acestei vizite, care au fost transmise  Guvernului și Administrației Prezidențiale, sunt  fără echivoc: România ar trebui să schimbe trendul politicilor economice din ultimii ani, de la politici și măsuri axate pe stimularea puternică a consumului, către politici de susţinere a investiţiilor şi a structurii productive a economiei.

Cum în Ministerul de Finanțe se conturează soluția demarării discuțiilor cu FMI pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv, în încercarea de a menține la niveluri rezonabile dobânda cu care se împrumută statul, este de așteptat ca Guvernul Grindeanu să înceapă să ia în considerare nu doar indicațiile de partid, ci și sfaturile instituției de la Washington.

De precizat că în România se află și misiunea Comisiei Europene, care derulează o evaluare post-program. Programul de asistenţă al balanţei de plăţi, acordul preventiv încheiat de România cu Comisia Europeană, a expirat pe data de 30 septembrie 2015, după ce acordul stand-by încheiat cu FMI a expirat în data de 26 septembrie 2015.

Programul și indicii despre concluziile vizitei

Delegaţia FMI condusă de șeful misiunii pentru România și Bulgaria, Reza Baqir, a sosit la București în urmă cu o săptămână și a avut întâlniri cu jumătate dintre membrii cabinetului Grindeanu, cu oficiali ai BNR, Consiliului fiscal, INS și lideri ai formațiunilor parlamentare.

Indicii despre concluziile vizitei sunt conținute de singurul comunicat oficial emis după o întâlnire cu un oficial al statului Român- Administrația Prezidențială, care a prezentat joi câteva detalii de la discuții:

Şeful misiunii FMI a subliniat necesitatea unor politici economice sănătoase, care să consolideze creşterea economică din ultimii ani a României, mai ales în contextul în care actualul cadru fiscal-bugetar prezintă o serie de riscuri şi vulnerabilități.

În cadrul întâlnirii, a fost prezentată nevoia de a regândi trendul politicilor economice din ultimii ani, de la politici și măsuri axate pe stimularea puternică a consumului, către politici de susţinere a investiţiilor şi a structurii productive a economiei României.

În acest sens, reprezentanții FMI au arătat că România are nevoie de creşterea performanțelor în absorbția fondurilor europene și îmbunătăţirea semnificativă a colectării veniturilor de către ANAF, dar și de asigurarea predictibilității şi susţinerea în continuare a luptei împotriva corupției, transmite comunicatul Președinției.

Finanțele caută un colac de salvare

Bugetul anului 2017 este construit pe cifre îndelung comentate în mediile de specialitate. Bugetul actual țintește o creștere economică de 5,2%, superioară previziunilor mult mai prudente emise de instituții precum Comisia Europeană, Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional sau bănci locale, care plasează creșterea PIB între 3,7% – 4,4%. Nivelul veniturilor la bugetul consolidat şi creşterea cheltuielilor raportate recent pentru luna ianuarie 2017 confirmând îngrijorările exprimate.

Oficialii Guvernului Grindeanu încearcă să țină situația sub control: premierul a chemat ANAF la consultări, în februarie, pentru a discuta măsuri menite să crească gradul de colectare a veniturilor, iar ministrul de Finanțe a anunțat că este pregătit să taie din cheltuieli în momentul în care va sesiza pericolul devierii de la ținta de deficit.

În ciuda acestor asigurări, în mediile de specialitate este conturată convingerea că România nu are cum să respecte limita de de deficit de 3% din PIB.

O variantă pentru asigurarea cash-flow-ului este cea a creditelor guvernamentale, însă dobânzile la aceste credite se află pe un trend ascendent. Cum un acord preventiv cu instituții financiare internaționale este de natură să mențină aceste dobânzi în limite acceptabile.

Evoluția sinuasă a relațiilor din istoria recentă

Precedentele consultări în baza Articolului 4 au fost derulate în mai 2016, când oficialii FMI au remarcat schimbarea de filosofie economică adusă de Guvernul Cioloș.

După vizită, în comunicatul oficial se anunța:

”România a făcut progrese semnificative în abordarea dezechilibrelor economice, iar politicile prudențiale, reducerea vulnerabilităților și deficitele fiscale și de cont curent s-au îmbunătățit. Problemele de guvernanță au fost tratate mai atent, iar România a făcut progrese, comparativ cu alte state, în materia combaterii corupției.”

(Citiți și: Cum s-a descurcat România fără Acord: Concluziile FMI și lunga listă de recomandări)

Programul de asistenţă financiară încheiat de Guvernul României cu FMI a expirat în septembrie 2015, fosta guvernare Ponta transmițând cu mult înainte semnale că nu mai dorește același tip de colaborare cu Fondul Monetar.

Acordul a fost încheiat fără succes din cauză că statul român a ratat angajamente importante- reformele structurale asumate prin acorduri, pe care statul român se angajase în scrisorile de intenție și la evaluări să le facă în paralel cu finanțările sau garanțiile obținute.

Un rol determinat în ”răcirea relațiilor” cu FMI l-a avut fostul ministru de Finanțe Teodorovici, care impulsionat de premierul Ponta a promovat în Parlament noul Cod Fiscal, care includea cunoscutele măsuri de relaxare fiscală, fără să informeze în legătură cu acțiunea delegația Fondului care se afla în acel moment în România.

Aflând din presă că Parlamentul votează un nou Cod fiscal și care sunt măsurile exacte de relaxare fiscală, delegația și-a întrerupt misiunea înainte dse termen și fără nicio declarație oficială.

Ulterior, premierul Ponta şi ministrul de Finanţe Teodorovici au dat semnale că ar dori continuarea relaţiei cu FMI “într-un cadru flexibil, după modelul Poloniei”, dar oficialii FMI au transmis public că “există serioase rezerve că România îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible credit Line.”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.3.2017

Lăsați un comentariu


Europa

Șeful Pentagonului: Forțele turce par a fi comis crime de război în nordul Siriei

Vladimir Ionescu

Forțele turce par a fi comis crime de război în cursul ofensivei militare din Siria, a declarat Mark Esper, secretarul Apărării al apărării, informează postul… Mai mult

Europa

Partidul președintelui Kaczyński a câştigat alegerile parlamentare din Polonia

Vladimir Ionescu

Partidul Lege și Justiție (PiS) al președintelui Jarosław Kaczyński a câştigat detaşat alegerile parlamentare din Polonia, cu un scor de 43,6%, potrivit rezultatelor exit-poll, transmite… Mai mult

Europa

Siria trimite trupe în nordul ţării pentru a răspunde ofensivei turce

Iulian Soare

Armata siriană va trimite trupe în nordul ţării, în “confruntarea cu agresiunea Turciei” care desfăşoară acolo de cinci zile o ofensivă împotriva unei miliţii kurde,… Mai mult

Stiri

SRI s-a reorganizat: de la structura județeană, la un format regional, altul decât cel folosit pentru administrație

Vladimir Ionescu

Începând cu 1 septembrie 2019, Serviciul Român de Informaţii (SRI) s-a reorganizat în format regional. S-a renunţat astfel la organizarea judeţeană a unităţilor teritoriale –… Mai mult

Stiri

Sergiu Manea, CPBR: Metodologia de calcul a IRCC trebuie modificată

Razvan Diaconu

Metodologia de calcul a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) ar trebui modificată, iar ca soluţie imediată se propune reducerea decalajului temporal între momentul… Mai mult

Europa

SUA pregăteşte retragerea a încă 1.000 de militari din nordul Siriei

Iulian Soare

State Unite se pregătesc pentru retragerea a circa încă 1.000 de militari din nordul Siriei, a anunţat secretarul american al apărării, Mark Esper (foto), duminică,… Mai mult

Stiri

Primele informaţii despre planurile guvernamentale ale PNL: Reducerea numărului de ministere, oficii, agenţii şi autorităţi

Razvan Diaconu

Viitorul Guvern care ar putea fi format de PNL va avea ca prioritate “refacerea capacităţilor administrative necesare funcţionării statului” şi investiţiile în domeniul public, a… Mai mult