sâmbătă

18 mai, 2024

4 mai, 2024

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza și pro palestinieni, inițiată în campusurile universitare americane, se propagă pe mai multe continente, începând cu Europa și până în Australia. În SUA, senatorul Bernie Sanders declară, în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie, că această mișcare ar putea fi „Vietnamul lui Joe Biden”.

Mobilizarea i-a inspirat pe activiştii pro-palestinieni din întreaga lume, atât în Franţa, la prestigioasa şcoală pariziană Sciences Po, cât şi la Universitatea McGill din Canada şi la UNAM din Ciudad de Mexico.

Intervențiile în forță în campusurile americane pentru demolarea corturilor protestatarilor, mișcarea pro-palestinieni a ajuns în marile centre universitare din Paris, Lausanne, Berlin, Montreal, Mexic şi chiar Sydney.


Din 17 aprilie, un val de mobilizare pentru Fâşia Gaza a cuprins campusurile americane în aproximativ 40 de universităţi, de la est la vest, amintind de demonstraţiile împotriva războiului din Vietnam. În total, aproape 2.000 de persoane au fost arestate, potrivit unui bilanţ stabilit de mai multe mass-media americane.

Poliţia a desfiinţat prin prin violențe taberele pro-palestiniene, aşa cum s-a întâmplat vineri la Universitatea din New York (NYU), la cererea instituţiei. Demonstranţii baricadaţi în prestigioasa Universitatea Columbia, epicentrul din New York al mobilizării studenţeşti, au fost astfel alungaţi.

La Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), zeci de studenţi au fost arestaţi.

Spre deosebire de alte instituţii, Universitatea Brown (Rhode Island) a fost de acord cu demonstranţii cu privire la desfiinţarea taberei lor în schimbul unui vot privind o posibilă „dezinvestire” de la companii care fac posibil şi profită de genocidul din Gaza.

(Citește și: Proteste pro-palestiniene în campusurile universitare americane, soldate cu arestări. Universitatea Brown anunță un acord cu studenţii)

2.000 de persoane arestate în SUA. Bernie Sanders: „Ar putea fi Vietnamul lui Biden”


Potrivit mai multor media americane, aproape 2.000 de persoane au fost arestate în total.

Începând cu 17 aprilie, un val de proteste pentru sprijinirea populaţiei din Gaza a cuprins campusurile americane de pe coasta atlantică până în California, amintind, deşi la o scară mai mică, de demonstraţiile împotriva războiului din Vietnam din anii 1960 şi 1970.

Pe lângă faptul că solicită încetarea conflictului din Gaza, aceşti studenţi cer universităţilor să rupă relaţiile cu Israelul şi să se retragă din toate investiţiile legate de această ţară.

Potrivit CNN, secretarul educaţiei, Miguel Cardona, a trimis o scrisoare liderilor universitari în care se declară „incredibil de îngrijorat de rapoartele privind ura antisemită faţă de studenţi în unele campusuri”.

Demonstraţiile au reaprins dezbaterea din Statele Unite, deja tensionată şi chiar violentă de la atacul Hamas, asupra libertăţii de exprimare, antisionismului şi a ceea ce constituie antisemitism.

Pe de o parte, studenţii şi profesorii îşi acuză universităţile că încearcă să cenzureze discursul politic; pe de altă parte, mai multe personalităţi, inclusiv membri ai Congresului, susţin că militanţii alimentează focul antisemitismului. Această problemă ar putea afecta cursa lui Joe Biden pentru Casa Albă.

„Acesta ar putea fi Vietnamul lui Biden”, a avertizat senatorul de stânga Bernie Sanders la CNN, post citat de New.ro. „Mă tem cu adevărat că preşedintele Biden se pune într-o poziţie în care îşi înstrăinează nu doar tinerii, ci şi o mare parte a bazei democrate”, a adăugat el.

Germania, hotărâtă să evite evacuările în forță la care s-a apelat în SUA și Franța

Poliţia i-a evacuat vineri pe activiştii pro-palestinieni care ocupaseră prestigioasa şcoală Sciences Po din Paris, care găzduieşte între 5.000 şi 6.000 de elevi, încă din ziua precedentă. La o săptămână după o mobilizare deja punctată de tensiuni la Sciences Po Paris şi o evacuare anterioară , „91 de persoane au fost evacuate, fără incidente”, a declarat sediul poliţiei din Paris.

Administratorul provizoriu al şcolii, Jean Basseres, a afirmat că nu se pune problema, aşa cum cereau unii studenţi, de a „investiga” relaţiile Sciences Po cu universităţile israeliene.

Mobilizarea studenţilor în favoarea Fâşiei Gaza şi a palestinienilor rămâne limitată la Sciences Po Paris, campusurile sale regionale (Lille, Le Havre, Dijon, Reims sau Poitiers) şi Institutele de Studii Politice (IEP), dar are dificultăţi în a se extinde la universităţi.

Ministrul Învăţământului Superior Sylvie Retaileau le-a cerut joi preşedinţilor universităţilor să asigure „menţinerea ordinii publice”, folosind „în cea mai mare măsură prerogativele ” de care dispun.

În Place de la Sorbonne, la câteva sute de metri de Sciences Po Paris, Uniunea Studenţilor Evrei din Franţa (UEJF) a organizat vineri o „masă de dialog” cu invitaţi, printre care Joann Sfar, autor al benzii desenate de succes „Pisica rabinului”.

În Germania, poliţia a intervenit vineri pentru a evacua demonstranţii pro-palestinieni adunaţi în faţa Universităţii Humboldt din Berlin, în centrul capitalei. Unii demonstranţi au fost expulzaţi „cu forţă”, după ce au refuzat o altă locaţie propusă, a declarat poliţia din Berlin pe X. Primarul Berlinului, Kai Wegner, a criticat protestul, scriind pe X că oraşul nu vrea „situaţii ca în Statele Unite sau în Franţa”.

Mişcarea studenţească pro-palestiniană s-a impus și în mai multe oraşe din Canada, inclusiv la Vancouver, Ottawa, Toronto şi Montreal.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: