miercuri

24 aprilie, 2024

21 octombrie, 2011

Președintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că opțiunea sa de a candida la alegrile prezidențiale din 2014 rămâne deschisă, și a subliniat că tema statului social prevăzută de Constituție presupune un echilibru între social și economic.

Social-democratul a fost întrebat dacă a renunțat la ideea de a candida la Președinție, după eșecul din 2009.

”Când ştii că de fapt ai câştigat alegerile şi numărătoarea a arătat că ai câştigat la nivelul ţării, evident că rămâne o opţiune deschisă. Dar este devreme să vorbim de prezidenţiale, pentru că mai înainte avem un hop decisiv, un macaz, anul viitor. Cred că imediat după alegerile parlamentare şi formarea Guvernului se va intra deja în pregătirea lui 2014, influenţa lui Traian Băsescu va scădea dramatic şi atunci vom stabili ce e de făcut”, a spus Geoană.


El s-a exprimat și pentru organizarea unor alegeri interne pentru desemnarea candidatului PSD la prezidențiale, după model francez sau american.

”După modelul socialiştilor francez şi american, la sugestia mea în Statutul PSD a fost inclusă la modalitatea de desemnare a candidatului la preşedinţie o competiţie internă. Ar fi o ocazie extraordinară pentru partid să arate o altă faţă, altă deschidere şi ar fi benefic. Eu sunt convins că viitorul preşedinte al României poate fi un social-democrat”, a mai afirmat Mircea Geoană.

Atrăgându-i-se, însă, atenția că PSD este în alianță cu PNL, iar candidatura la prezidențiale este antamată de liberali, Geoană a răspuns: ”Asta nu înseamnă că nu poate fi un candidat social-democrat la preşedinţie”.

Senatorul social-democrat a abordat și tema statului social, prevăzută și de Constituție, subliniind că această prevedere nu trebuie să presupună oferirea de ”pomeni” populației, ci un echilibru economic și social.


”Noi am acceptat prea mult ca sub pretextul reducerilor bugetare, al nevoii de a fi mai cumpăniţi cu banul public, această ofensivă fenomenală împotriva statului social, transformat brusc în stat asistenţial. Cred că trebuie să spunem că un stat social nu înseamnă un stat al pomenii, ci un stat echilibrat, în care economicul şi socialul coexistă armonios. Aici vocea PSD ar trebui să fie mai puternică”, a spus Geoană.

În context, senatorul s-a exprimat pentru reformarea conceptului de stat social.

”Este ilogic şi imoral: o criză pornită de sistemul financiar, care a obligat guvernele să se împrumute pentru a salva sistemul financiar, iar acum guvernele sunt vinovate pentru ceea ce a fost iniţial o criză financiară şi brusc statele nu mai sunt bune şi nu mai sunt necesare. Această teză nihilistă şi ultraneoliberală trebuie combătută energic, pentru că nici în ţări conduse de dreapta, ca Germania şi Franţa, nimeni nu a vorbit de dezmembrarea statului social, ci de unul mai inteligent şi mai echilibrat”, a afirmat președintele Senatului.

Geoană și-a exprimat speranța că PSD își va contura o nouă poziție privind conceptul de stat social, la Consiliul Național al social-democraților, care are loc vineri și sâmbătă.

Mircea Geoană despre:

  • Ion Iliescu, președinte de onoare al PSD. ”Este o dificultate pe care domnul Iliescu o are cu a accepta oricare alt lider al partidului în afară de domnia sa. Când era Adrian Năstase preşedintele partidului, etichete şi atacuri mai mult sau mai puţin directe, dar dureroase, şi care au dus la pierdere de imagine şi de voturi. Când am fost eu, nu mai discut, eu măcar am avut curajul să îl înfrunt în bătălie directă şi să îl înfrâng. Acum Victor Ponta, pe care l-a susţinut. Este cel puţin ciudat şi extrem de prost perceput de public când Ion Iliescu şi Roberta Anastase spun practic acelaşi lucru, că Victor Ponta nu ar suficient pregătit pentru a fi prim-ministru şi domnul Năstase ar fi poate un prim-ministru mai bun. Nu pot să spun că nu recunosc acest tip de atac în atacuri pe care le-a exersat cu destul de multă abilitate şi la adresa mea, şi a lui Năstase. Indiferent dacă ne place sau nu Ponta, este cel propus astăzi de partid ca prim-ministru şi orice formă de dubiu cu privire la persoana candidatului nostru şubrezeşte şansele partidului pentru a avea succes anul viitor. Cred că este un fel de răutate adunată în timp, pe care mă miră că domnul Iliescu, la senectutea la care a ajuns, nu găseşte înţelepciunea să o reprime”
  • Victor Ponta, președintele PSD. ”Mai este un an, într-un an se întâmplă multe, şi maturizarea şi acumularea de experienţă. Dar atacurile din interiorul partidului pe care le primeşte Ponta, cum le-am primit şi eu la vremea mea, mă fac să fiu mai degrabă solidar cu Ponta din această perspectivă. Am mâncat şi eu pâinea asta, ştiu ce înseamnă să ai în jurul tău personaje influente care îţi trag preşul de sub picioare sau îţi bagă un cuţitaş pe la spate când ţi-e lumea mai dragă. Nu am să intru în acest joc, în acest moment este desemnat de partid să ocupe această funcţie şi trebuie să facem tot ce depinde de noi ca voturile să fie acolo şi să dăm prim-ministrul”.
  • Miron Mitrea, senator PSD. ”Alegerea domnului Mitrea ca şef de campanie a lui Sorin Oprescu este o idee nu foarte fericită, ca să nu spun nefericită. Pe de o parte, pentru că maniera brutală în care se încearcă impunerea domnului Mitrea la (PSD – n.r.) Bucureşti creează o reacţie firească şi legitimă din partea organizaţiei. Pe de altă parte, domnul Oprescu a câştigat alegerile pe o notă de independenţă şi nu cred că domnul Mitrea reprezintă un plus de vreun fel pentru Sorin Oprescu. Dar este decizia lui, însă cred că, din punctul de vedere al jocului politic, această soluţie este nefericită”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: