vineri

29 martie, 2024

6 ianuarie, 2020

UPDATE: Managerul unității medicale nu trebuie să creadă că „a scăpat de orice răspundere”, dacă șeful Secției de Chirurgie, Mircea Beurean, a fost demis, a declarat premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern de luni.

„Nu cred că un medic care a depus jurământul lui Hippocrate poate să facă așa ceva. Oricât de mult țin la domnul Beurean, oricum a fost 20 de ani acolo, dar trebuie așteptate și alte decizii. Să nu creadă domnul director al spitalului ( Ionuț Negoi – n.r.) că dacă l-a demis pe Beurean scapă de orice răspundere”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

UPDATE: Un număr de 25 de medici chirurgi de la Spitalul Floreasca au comunicat că își vor întrerupe activitatea în semn de solidaritate cu Mircea Beuran.


Respectivii protestatari, care vor asigura numai urgențele susțin că acțiunea lor este și în interesul pacienților.

„Solicităm Ministerului să ancheteze incidentul, dar mai ales situația care a permis ca acest incident să se întâmple. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestigiu și a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil ca înainte de finalizarea oricărei anchete să fie demis din funcție prof. dr. Mircea Beuran”, se arată în comunicat.

Reaminitm că demiterea lui Beuran a avut loc după încheierea anchetei Corpului de Control a Ministerului Sănătății și finalizarea raportului, care precizează că „Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției”.

***


Știrea inițială:

Profesorul Mircea Beuran (foto) a fost demis de la conducerea secției chirurgie de la Spitalul Floreasca, ca sancțiune pentru incidentul cu pacienta care a luat foc pe masa de operație, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Potrivit unui raport al MS, „Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției”.

Femeia a murit la o săptămână după ce a luat foc în timpul intervenției chirurgicale, având arsuri pe 42% din suprafața corpului.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a dat mai multe amenzi administrative în secția respectivă de la Floreasca, valoarea totală a acestor sancțiuni totalizând 30.000 de lei, 20.000 pentru spital și 10.000 pentru medici și asistente.

Mircea Beuran va putea profesa în continuare.

Conform raportului Ministerul Sănătății, document ce va fi prezentat marți, incidentul a fost produs din cauza unor erori umane, menționează un comunicat al MS:

În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie.

Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare a secției.

Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III.

Incidentul

Femeia de 66 de ani a ars pe masa de operație de la Floreasca, în timp ce era operată pentru că suferea de cancer pancreatic. Mircea Beuran figurează în fișa medicală ca medicul care a operat-o pe pacienta respectivă, dar el a declarat ulterior că nu se afla în sala de operație  în momentul izbucnirii incendiului.

Incidentul din sala de operație de la Spitalul Floreasca a avut loc la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, dar a ajuns în atenția publică mai târziu, spre finalul anului, existând bănuieli că s-a încercat mușamalizarea cazului.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a precizat ulterior că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație.

În plus, potrivit informațiilor obținute de Digi24, biocidul ar fi fost un dezinfectant pentru mâini, folosit pentru că pacienta era alergică la iod.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca, pentru că incidentul nu a fost raportat de conducerea unității medicale.

Trei anchete au loc în acest caz: una demarată de conducerea spitalului, una a Ministerului Sănătății și alta începută de Poliția Capitalei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: