Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, nu renunţă la ideea unui taskforce pentru România în cazul fondurilor destinate integrării romilor şi anunţă că a solicitat Comisiei Europene un sistem comun de monitorizare a situaţiei.
Suedia nu este singura ţară îngrijorată de modul în care statul române cheltuieşte banii alocaţi pentru romi, situaţia fiind cunoscută CE: „Şi Comisia Europeană este îngrijorată de faptul că banii din fonduri europene nu vor fi folosiţi într-un mod rentabil şi nu vor ajunge la romi”, a spus Birgitta Ohlsson, într-un interviu acordat AFP şi preluat de MEDIAFAX.
Ministrul suedez pledează pentru un sistem european de monitorizare a situaţiei şi pentru sancţiuni: „Avem nevoie de un sistem comun şi de rapoarte anuale privind situaţia drepturilor omului”, a explicat Birgitta Ohlsson, precizând că „discriminarea romilor nu este un fenomen românesc, el afectează multe ţări europene precum Franţa sau Ungaria”. Şi în Suedia avem o istorie întunecată”, a recunoscut oficialul.
„Suedia a negociat mai multe luni cu România în privinţa folosirii fondurilor europene pentru romi, astfel încât aceştia să nu mai emigreze. Sunt dezamăgită de faptul că Guvernul român nu a dorit să coopereze la nivel european. Avem nevoie de alţi actori pentru aceste negocieri”, a declarat Birgitta Ohlsson, într-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.
Întrebată de ce a blocat România crearea unui taskforce, Birgitta Ohlsson a spus că sunt mai multe motive, printre care se numără, probabil, şi mândria: „Cred că există mai multe motive. În România lipseşte voinţa politică. În acelaşi timp nu există capacitatea administrativă pentru utilizarea eficientă a banilor UE. Este una dintre cele mai sărace ţări din Uniune. Probabil că şi mândria joacă un rol – România nu doreşte să aibă observatori din alte ţări”, a declarat oficialul suedez.
Ministrul suedez pentru Afaceri Europene a fost criticat de oficiali români, după ce, pe 8 aprilie, şi-a exprimat, tot într-un interviu acordat AFP, „furia” faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor.
Birgitta Ohlsson dezvăluia atunci că Executivul român se opune instalării unui grup de experţi ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi.
„Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect”, a declarat ea.
Într-o apariţie televizată, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, spunea despre Birgitta Ohlsson că are un profil „uşor cam nervos inclusiv în viaţa politică”.