luni

22 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2014

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre demisia ministrului Radu Stroe, cei doi convenind că interimatul funcţiei va fi asigurat de vicepremierul Gabriel Oprea.

Interimatul va lua sfârşit în jurul datei de 1 februarie, dată la care, a anunţat Victor Ponta, PNL va face o nominalizare pentru Ministerul de Interne.

După depunerea demisiei, Radu Stroe a declarat: „Localizarea epavei avionului aparţine exclusiv altor instituţii, nu MAI. Îmi cer scuze tuturor celora care le-am creat impresia de om relaxat, indiferent sau care ţine de scaunul de ministru, prin declaraţii nepotrivite.”


În cazul accidentului aviatic produs în Munţii Apuseni, trebuia respecteat Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, aprobat de Guvernul Tăriceanu în 2008.

Conform acestui act normativ, în vederea gestionării situaţiei de urgenţă generată de producerea unui accident de aviaţie civilă au competenţă următoarele structuri:

  • Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor
  • Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor
  • Centrul de coordonare a operaţiunilor de căutare şi salvare a aeronavelor aflate în pericol şi a supravieţuitorilor de la ROMATSA
  • Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă
  • Centrele unice de preluare a apelurilor de urgenţă 112

Atribuţiile specifice sunt precizate de aceeaşi Hotărâre de Guvern:

  • Comitetul ministerial are atribuţii birocratice– elaborează regulamente, propune măsuri, centralizează proceduri specifice şi planuri operaţionale
  • Centrul operativ (Ministerul Transporturilor) monitorizează activităţile de salvare, asigură informarea operativă a ministrului de resort, gestionează informaţional situaţia de criză, adună date şi crează informaţii pentru decidenţi şi mass-media
  • Centrul de coordonare ROMATSA (Ministerul Transporturilor) determină zona de căutare a aeronavei aflate în pericol,declanşează şi coordonează activitatea de căutare în urma informaţiilor primite de la unităţile de alarmare
  • Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă (ISU – Ministerul de Interne) coordonează activitatea la sol a operaţiunilor de salvare
  • Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pune la dispoziţie resursele, pentru organizarea dispozitivelor temporare de comunicaţii, susţine funcţionarea sistemelor IGSU

Radu Stroe și-a dat demisia, joi, din funcția de ministru al Afacerilor Interne, după o discuție cu premierul Victor Ponta și președintele PNL, Crin Antonescu, la Palatul Victoria.


Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri că nici partidul și nici premierul nu i-au cerut demisia lui Radu Stroe după accidentul aviatic din Apuseni în care și-au pierdut viața două persoane, pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion.

Miercuri seara, Crin Antonescu și-a nuanțat poziția față de reacția ministrul Radu Stroe în timpul căutării victimelor accidentului, anunțând că va propune conducerii partidului „măsuri politice radicale” în acest caz, dar a precizat că decizia va fi luată în interiorul partidului.

În opinia lui Crin Antonescu, ministrul Internelor s-a făcut vinovat de o ”comunicare catastrofală”: „Cu tot respectul pentru domnul Stroe şi cu toată colegialitatea, este un exemplu de comunicare catastrofală, de natură să stârnească revolta în condiţii de nemulţumire publică”, a declarat președintele liberalilor, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

”Comunicarea catastrofală” la care se referă Crin Antonescu constă în două declarații făcute de Radu Stroe în intervalul de 24 de ore de la producerea accidentului: „Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia” și ”Ce celulă de criză? N-a existat nicio celulă de criză”.

Ministrul Radu Stroe a fost acuzat de Opoziție și de mass-media că nu a organizat imediat o celulă de criză la MAI, pentru a coordona căutarea celor șapte victime ale accidentului, fapt ce ar fi dus la întârzierea găsirii lor și la decesul a două dintre ele.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical ce mergea să preleveze un ficat pentru transpalant, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. O comisie Parlamentara trebuie sa verifice cazul prabusirii avionului pilotat de raposatul A. IOVAN in muntii Apuseni pt a se cere demiterea Guvernului care are in structura sa numai AGEAMII, GROPARI, IMPOSTORI si SUBMEDIOCRITATI .In situatia actuala o mana se spala pe alta si amandoua fata continuindu-se prabusirea abisala a Ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. O comisie Parlamentara trebuie sa verifice cazul prabusirii avionului pilotat de raposatul A. IOVAN in muntii Apuseni pt a se cere demiterea Guvernului care are in structura sa numai AGEAMII, GROPARI, IMPOSTORI si SUBMEDIOCRITATI .In situatia actuala o mana se spala pe alta si amandoua fata continuindu-se prabusirea abisala a Ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: