sâmbătă

10 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 iunie, 2011

Ministerul Justiţiei va propune Guvernului un proiect de lege prin care sancţiunile disciplinare faţă de magistraţi să fie şi de resortul ministerului, a declarat, joi, ministrul Cătălin Predoiu.

Prin noul proiect, Inspecţia Judiciară va funcţiona în continuare pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar va avea personalitate juridică şi va fi ordonator principal de credite.

De asemenea, printre titularii acţiunii disciplinare vor fi ministrul justiţiei şi procurorul general al României.


În cazul abaterilor comise de judecători, titularii acţiunii disciplinare vor fi inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, inspectorii, preşedintele Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie şi ministrul justiţiei, care oricum este şi membru de drept al CSM.

În cazul răspunderii disciplinare a procurorilor, sancţiunile vor fi decise de inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, inspectorii, procurorul general al României şi ministrul justiţie.

”Extinderea titularului acţiunii disciplinare reprezintă o soluţie echilibrată având în vedere necesitatea întăririi disciplinei profesionale. În statele europene ministrul justiţiei este titular al acţiunii disciplinare, calitate partajată sau nu, în funcţie de sistemul adoptat de fiecare stat. Soluţia din legea noastră din 2004 în care ministrul justiţiei nu este titular al acţiunii disciplinare este o particularitate în Europa şi a reprezentat o soluţie greşită care şi-a produs efectele nedorite în ultimii ani în special”, a afirmat Predoiu.

Potrivit unor susre guvernamentale, prin acest proiect de lege, Ministerul Justiţiei încearcă să-i tragă la răspundere pe magistraţi pentru daunele plătite de stat în cazurile de erori judiciare.


Sursa de inspiraţie a proiectului a fost legea spaniolă având în vedere că CSM a derulat un program cu experţi spanioli care s-a concretizat într-o serie de propuneri.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: