Cetățenii ucraineni care doresc să lucreze în România vor putea să se angajeze fără niciun fel de aviz sau restricție în urma unei modificări a legislației în domeniu, a anunțat luni ministrul Muncii, Marius Budăi, pe pagina sa de Facebook.
“Trăim vremuri dificile, dar ne adaptăm din mers pentru a ajuta atât refugiații ucraineni, cât și cetățenii și firmele românești. Astfel, am modificat legislația pentru ca toți cetățenii ucraineni care intră în țara noastră și doresc să se angajeze să o poată face fără nici un fel de aviz sau restricție, în aceleași condiții ca și cetățenii români, mai ales că și patronatele românești reclamă o lipsă a forței de muncă”, a scris Budăi.
Consiliul UE a adoptat vineri, în unanimitate o decizie privind protecția temporară a migranților din Ucraina din cauza afluxului masiv de persoane care fug ca o consecință a războiului. Protecția temporară este un mecanism de urgență care urmărește să ofere o protecție imediată și colectivă (adică fără a fi necesară examinarea cererilor individuale) persoanelor strămutate care nu sunt în măsură să se întoarcă în țara lor de origine.
Aceste drepturi includ ședere, acces la piața muncii și locuință, asistență medicală și acces la educație pentru copii.
Cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze în România trebuie să se înregistreze la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă și au dreptul de a fi angajați în aceleași condiții ca cetățenii români, se arată într-un prospect care însoțește postarea ministrului.
Marius Budăi a precizat totodată că persoanele cu dizabilități care sosesc din Ucraina vor putea beneficia de protecție și tratament în centrele din țara noastră, prin modificările făcute prin această OUG.
“Contăm pe sprijinul Uniunii Europene pentru a ne ajuta cu decontarea acestor cheltuieli pe care le facem acum din fondul de rezervă”, a mai scris Marius Budăi.
Aproape 30 de mii de cetățeni ucraineni au intrat luni în România, în scădere cu 12,7% față de ziua precedentă, a anunțat Poliția de Frontieră.
De la declanșarea crizei, la nivel național, au intrat în România 291.081 cetățeni ucraineni și au ieșit 208.863 cetățeni ucraineni.
România a stabilit pentru anul 2022 un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-aduși pe piața forței de muncă, cetățenii ucraineni fiind astfel excluși de la parcurgerea pașilor procedurilor valabile în cazul acestora.