marți

17 mai, 2022

Ministrul Mediului așteaptă sancțiunile Comisiei Europene pentru poluarea Capitalei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 ianuarie, 2020

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a convocat, luni, reprezentanţii celor trei municipii aflate sub monitorizarea Comisiei Europene din cauza calității aerului – Brașov, București și Iași.

Executivul european a inițiat acțiuni de infringement pentru toate cele trei administrații locale. În cazul Capitalei, statul român așteaptă verdictul Curții de Justiție a Uniunii Europene (procesul a început în octombrie 2018), care poate pronunța sancțiuni între 100.000 și 400.000 de euro pe zi, pentru că autoritățile nu au luat măsuri eficiente pentru diminuarea parametrilor poluării.

„Din păcate, în ultimii ani, poluarea aerului în Bucureşti a fost din ce în ce mai mare şi mai alarmantă, de la an la an. Deşi aveam la Bucureşti un plan de măsuri, el nu este implementat aşa cum ar trebui. Dacă ar fi implementat aşa cum ar trebui, nu mai aveam atât de multe zile cu valori ridicate sau depăşiri în fiecare an.


Primăria Capitalei, având în vedere că este astăzi în procedură de contencios cu Comisia Europeană şi din păcate nu a reuşit ani la rând să convingă Comisia că situaţia se îmbunătăţeşte, suntem astăzi în situaţia în care doar aşteptăm verdictul.

Nici măcar nu am mai dat voie României să se apere în faţa Comisiei Europene, aşteptăm din moment în moment verdictul, care va însemna pentru România o amendă de între 100.000 şi 400.000 de euro până vom reuşi să ajungem să avem zile fără depăşiri„, a declarat ministrul Costel Alexe.

Alte 10 orașe trebuie să prezinte planurile de acțiune

Alte zece municipalităţi din România – Cluj, Galaţi, Timişoara, Bacău, Brăila, Craiova, Măgurele – sunt așteptate să przinte la Ministerul Mediului să-și îndeplinească obligația de a prezenta planurile privind calitatea aerului, pentru a evita noi acțiuni de infringement declanșate de CE.

Conform datelor publicate prin sistemul de monitorizare, gestionat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, valorile de poluare în cele trei municipii au fost aproape duble față de limita admisă, în mai multe zile din 2019.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Principalele surse de poluare cu particule în suspensie în orașe sunt activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației sau centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor și din cauza arderilor incomplete.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: