Ministrul Justiției s-a referit luni, din nou, la Raportul extrem de critic al Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei și la recomandările acestuia).
Recomandările GRECO nu sunt obligatorii, iar acest organism nu face legea din România, ci doar arată „standardele sau direcțiile de evoluție”, a declarat Tudorel Toader, citat de Mediafax.
„Sunt recomandări, niciodată, în limba română, o recomandare nu poate fi obligatorie. Acolo este vorba de recomandări în procedura prealabilă.
Noi suntem în faza în care se dezbat legile, și dânșii ne arată standardele spre care trebuie să ne îndreptăm.
Nu vă imaginați că vine corpul de experiți de la GRECO și stabilește niște soluții, după care Parlamentul se duce repede și le pune în aplicare.
Ei dau niște recomandări, niște direcții de evoluție a legislației, după care vor reveni să vadă modul în care au fost transpuse, preluate. Uitați-vă în regulament, este un procent de 75%”, a spus ministrul
”A nu se înțelege că legea din România o scrie GRECO. GRECO arată standardele, direcțiile de evoluție.
Inițial s-a spus că există un comunicat oficial, care spune: recomandările sunt obligatorii. Eu am scris la GRECO: Dați-mi și mie acel comunicat. Nu există. A fost o corespondență. Știu corespondența aceea, am stăruit la două lucruri: Dați-mi comunicat oficial de la GRECO, nu să-mi citească regulamentul, îl știu și eu, îl știți și dumneavoastră.
Dați-mi comunicat cu o frază: ați spus la media din România că recomandarea este obligatorie? (…) Știm regulamentul și-l respectăm”, a adăugat ministrul Toader.
El a anunțat, în 11 mai, că a cerut GRECO comunicatul oficial privind obligativitatea recomandărilor din ultimul raport, fiind informat de către organismul european că nu există un comunicat ofical, ci o corespondență electronică.
Reacția ministrului Justiției a venit după ce, în spațiul public, a apărut o adresă GRECO privind obligativitatea recomandărilor din raportul întocmit de Grupul Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO).
Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a publicat un raport despre România în care îşi exprimă “profunda îngrijorare” faţă de anumite aspecte ale reformelor sitemului de justiţie din România. Grupul, precizează documentul, este preocupat în special de obiectivele urmărite prin amendamentele la codurile penale, întrucât “acestea ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor anticorupție ale țării”.