Laura Codruţa Kovesi a fost selectată pe primul loc pe lista scurtă (conținând trei nume) pentru poziţia de procuror -şef al Parchetului European (EPPO), care va investiga fraudarea fondurilor UE, însă ministrul Justiției din România a anunțat că se va opune unei prezumtive numiri.
Comisia de selecție constituită la nivel european a transmis această listă către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, care vor trebui să voteze șeful Parchetului European.
Șeful Comisiei speciale de selecție, Ulrike Haberl-Schwarz, a trimis scrisoarea și ministrului Justiției din țara noastră, Tudorel Toader, întrucât România deține în acest semestru președinția Consiliul UE.
Tudorel Toader, cel care a cerut demiterea Laurei Codruța Kovesi și a obținut această revocare cu ajutorul CCR, prezidează Consiliul miniștrilor de Justiție.
Nominalizările vor fi discutate chiar la următoarea reuniune informașă a JAI (Consiliul miniștrilor pentru Justiție și Interne), care va avea loc, la București, joi și vineri.
Tudorel Toader a reacționat luni la vestea că Laura Codruța Kovesi este favorita pentru conducerea EPPO declarând că va încerca să-i convingă pe ceilalți miniștri de Justiției din UE să o respingă pe fosta șefă a DNA.
Declarația lui Tudorel Toader, citată de News.ro:
Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept.
În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar.
Chiar dacă în zilele de joi şi vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE, mâine dimineaţă (marți – n. red.) voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie.
În Raportul Comisiei de la Veneția există o referință la procedura de revocare a procurorului – șef al DNA și chiar o recomandare de modificare, la următoarea intervenție pe Constituție, a articolului 132, pe care CCR l-a interpretat în sensul că președintele țării și Consiliul Superior al Magistraturii nu au niciun rol în procedura revocării șefilor de parchete. În opinia Curții Constituționale, ministrul Justiției este singurul care decide în acest sens, adică politicul, iar Comisia de la Veneția consideră că acest lucru afectează independența procurorilor.
Mai mult, Comisia de la Veneția și ultimul Raport de evaluare MCV au recomandat stoparea tuturor procedurilor de înlocuire a șefilor de parchete, cu referință explicită la demiterea procurorului general Augustin Lazăr.
Tudorel Toader a ignorat aceste recomandări și a trimis Administrației Prezidențiale o nouă solicitare de revocare a procurorului general.
Cine sunt cele 12 personalități independente care au selectat candidații pentru șefia EPPO
Comitetul de selecție a propunerilor pentru funcția de procuror – șef al Parchetului European este format din 12 personalități din domeniu, specialiști recunoscuți la nivel internațional și a căror obiectivitate a fost recunoscută la numire.
Sunt membri ai Curții de Justiție a UE, ai unor instanțe supreme naționale din UE, foști membri naționali ai Eurojust, procurori de nivel înalt și avocați:
- Mr Peter FRANK – procuror general al Germaniei, fost judecător
- Ms Ulrike HABERL-SCHWARZ – judecător austriac, fost vicepreședinte Eurojust
- Mr Theodoros IOANNIDES – președintele Asociației Barourilor din Cipru
- Ms Saale LAOS – șefa Secției Penale a Curții Supreme din Estonia
- Mr Jean-Claude MARIN – procuror general al Curții de Casație din Franța
- Mr Ján MAZÁK – fost preșeidnte al Curții Constituționale din Slovacia. A fost Avocat General la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)
- Ms María de los Ángeles GARRIDO LORENZO – procuror spaniol
- Mr Marin MRČELA – judecător croat, vicepreședinte al Curții Supreme din Croația, președinte GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției, organism al Consiliului Europei)
- Mr Antonio MURA – procuror general la Curtea de Apel Veneția, face parte din conducerea mai multor asociații internaționale de profil
- Mr Vítor Manuel DA SILVA CALDEIRA – președintele Curții de Conturi din Portugalia
- Ms Martine SOLOVIEFF – procurorul general al Luxembourgului
- Ms Raija TOIVIAINEN – procurorul general al Finlandei