Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că declanșează procedura de numire a unui nou procuror, în condițiile în care mandatul lui Augustin Lazăr expiră pe 27 august.
Cu ajutorul ultimelor modificări, introduse prin controversata OUG 7/2019, la conducerea Parchetului General poate ajunge un judecător, întrucât OUG a eliminat principiul separării carierelor, astfel încât judecătorii care au lucrat cândva și ca procurori pot conduce parchete. Nu și invers.
De asemenea, OUG prevede ca pentru funcțiile de conducere din parchete avizul CSM să fie dat de plen, nu de Secția pentru procurori, ceea ce înseamnă un cuvânt greu din partea membrilor Secției pentru judecători, care în structura actuală sunt favorabili tuturor cererilor ministrului Tudorel Toader. Este foarte probabil, așadar, ca numele propus de ministru să fie susținută de judecătorii din CSM.
Conform legii, ministrul Justiției este cel care propune procurorul general, CSM emite un aviz consultativ, iar președintele numește persoana, cu posibilitatea de a respinge o singură dată.
Augustin Lazăr poate candida pentru un nou mandat, de trei ani, însă nu are nicio șansă pentru a fi numit în condițiile în care ministrul Tudorel Toader s-a străduit să-l revoce din funcție și doar refuzul președintelui a împiedicat plecarea sa de pe post cu câteva luni înainte de expirarea mandatului.
Este important de menționat că OUG 7/ 2019 interzice delegarea pe funcții de rang înalt din parchete pentru care numirea este făcută de președinte. Prevederea are menirea de a-l forța pe șeful statului să accepte propunerea ministrului.
G4Media scrie că există și o persoană favorită pentru post- Corina Mândrilă, de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
Ea a fost implicată în mai multe dosare controversate, atât când lucra ca procuror, cât și ca judecător. Exemplu concludent: dosarul fostului primar din Constanța Radu Mazăre.
Judecătoarea a făcut parte din completul de la CAB care a pronunțat pe fond condamnarea la patru ani cu suspendare, deși fostul edil era declarat vinovat pentru o fraudă de peste 100 de milioane de euro.
Completul de la Înalta Curte de Casație care a prleuat apelul cazului, l-a condamnat definitiv pe Radu Mazăre la nouă ani de închisoare cu executare.