joi

27 ianuarie, 2022

Ministrul Justiției: Dacă protocoalele cu SRI sunt nelegale, semnatarii ar putea răspunde penal

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 aprilie, 2018

În cazul în care protocoalele se dovedesc nelegale, condamnările pe baza lor ar putea fi revizuite, iar semnatarii lor ar putea răspunde penal, a explicat ministrulul Justiției, Tudorel Toader, într-un inetrviu la Antena 3.

„Primul pas e să vrem, al doilea să ne adresăm instanţei de contencios să verifice legalitatea, după care avem proceduri fie extraordinare de revizunre a hotărârilor pronunţate pe baza procedurilor. Mai există încă o direcţie de abordare care nu este în competenţa mea, dacă nu cumva semnatarii s-au substituit legiutorului, dacă nu cumva s-a creat un conflict juridic de natură constituţională”, a declarat ministrul.

Cea care va decide dacă aceste documente sunt legale sau nu este instanţa de contencios administrativ, conform ministrului Toader.


Referitor la protoculul ÎCCJ-SRI, ministrul a spus: „Nu trebuia să-l încheie, să-l aplice şi din momentul aflării trebuia să-l denunţe şi să ceară desecretizarea”.

„Dacă vorbim de răspunderea juridică, trebuie să vedem ce tip de răspundere juridică. Dacă desecretizându-l, declarându-l legal sau nelegal de instanţă să vedem care e fapta ce a general nelegalitate, dacă e infracţiune răspunderea e strict penală a celor care l-au semnat”, a completat ministrul Justiţiei.

Mai multe instituții au semnat cu SRI protocoale care clarificau modul în care urmau să colaboreze în dosare penale. Din 2016, însă, CCR a interzis folosirea specialiștilor din SRI pentru supraveghere, monitorizare și interceptări în dosarele penale.

Potrivit unor acuzații lansate de în majoritate de persoane acuzate de fapte de corupție sau trusturi de presă ce le aparțin sau îi susțin, aceste protocoale au fost nelegale, întrucât au adăugat la legea existentă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Au semnat astfel de documente Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, Consiliul Superior al Magistraturii, și chiar Inspecția Judiciară.

Cel cu Ministerul Public a fost deja desecretizat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr