În cazul în care protocoalele se dovedesc nelegale, condamnările pe baza lor ar putea fi revizuite, iar semnatarii lor ar putea răspunde penal, a explicat ministrulul Justiției, Tudorel Toader, într-un inetrviu la Antena 3.
„Primul pas e să vrem, al doilea să ne adresăm instanţei de contencios să verifice legalitatea, după care avem proceduri fie extraordinare de revizunre a hotărârilor pronunţate pe baza procedurilor. Mai există încă o direcţie de abordare care nu este în competenţa mea, dacă nu cumva semnatarii s-au substituit legiutorului, dacă nu cumva s-a creat un conflict juridic de natură constituţională”, a declarat ministrul.
Cea care va decide dacă aceste documente sunt legale sau nu este instanţa de contencios administrativ, conform ministrului Toader.
Referitor la protoculul ÎCCJ-SRI, ministrul a spus: „Nu trebuia să-l încheie, să-l aplice şi din momentul aflării trebuia să-l denunţe şi să ceară desecretizarea”.
„Dacă vorbim de răspunderea juridică, trebuie să vedem ce tip de răspundere juridică. Dacă desecretizându-l, declarându-l legal sau nelegal de instanţă să vedem care e fapta ce a general nelegalitate, dacă e infracţiune răspunderea e strict penală a celor care l-au semnat”, a completat ministrul Justiţiei.
Mai multe instituții au semnat cu SRI protocoale care clarificau modul în care urmau să colaboreze în dosare penale. Din 2016, însă, CCR a interzis folosirea specialiștilor din SRI pentru supraveghere, monitorizare și interceptări în dosarele penale.
Potrivit unor acuzații lansate de în majoritate de persoane acuzate de fapte de corupție sau trusturi de presă ce le aparțin sau îi susțin, aceste protocoale au fost nelegale, întrucât au adăugat la legea existentă.
Au semnat astfel de documente Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, Consiliul Superior al Magistraturii, și chiar Inspecția Judiciară.
Cel cu Ministerul Public a fost deja desecretizat.