joi

28 martie, 2024

25 august, 2018

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat sâmbătă dimineață  pe Facebook  că declanşează procedura de evaluare a activităţii manageriale a procurorului general, Augustin Lazăr.

Anunțul vine după ce Dariu Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a publicat versiunea secretă a protocolulului cu SRI, iar Parchetul General anunțase începerea unei anchete.

Rezultatele evaluării, însoţite de eventuale propuneri, ar urma să fie fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile.


Aceeași procedură declanșată în cazul fostului procuror șef al DNA Codruța Kovesi a precedat revocarea acesteia, după un raport contestat de juriști și care a devenit speță la Curtea Constituțională.

Postarea ministrului Justiției este însuțită de următorul…

„Preambul:

În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat.


În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009.

Zilele acestea aflăm că în realitate a fost „desecretizat” un protocol „abrogat” încă din 2016.

Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, „La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr…..din 04.02.2009”.

Folosirea sintagmei „se abrogă”, arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative”.

Contextul

Anunțul pe facebook al ministrului vine într-un context sensibil pentru raporturile dintre Parchetul General și Coaliția de guvernământ, cu atât mai mult cu cât a făcut la doar o zi după închiderea listelor pentru înscrierile candidaților la șefia DNA.

Parchetul general a început anchetarea modului în care a acționat jandarmeria la mitingul din 10 august, în timp ce Inspecția Judiciară a anunțat cercetări la Parchetul militar pe aceeași temă.

Vineri seară, într-o ieșire publică rară, directorul SRI a explicat despre ce e vorba în chestiunea protocolului publicat de Darius Vțâlcov și aflat în procedura de desecretizare.

Reacția Procurorului General: Miza sunt dosarele importante investigate de Parchetul General

Într-o reacție publicată luni pe facebook, procurorul general Augustin Lazăr spune că tema protocoalelor este una falsă, că nu e vorba de un protocol ilegal și că aducerea în spațiul public a acestei teme în acest context ar urmări alte mize:

Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate.

În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod ,,ilegal’’, ,,subteran’’ de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public.

După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curții Constituționale a României, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată și prin poliția judiciară sau lucrători specializați din cadrul poliției.

Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale S.R.I., în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de S.R.I. cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții în cadrul cărora își desfășoară activitatea organe de cercetare penală speciale.

În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este și publicat pe site-ul Ministerului Public.

Protocolul clasificat, are ca obiect identificarea, investigarea și documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, infracțiunilor de terorism și infracțiunilor săvârșite de cadre ale S.R.I..

Serviciul Român de Informații este organul de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României.

Acest protocol nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele.

De altfel, așa cum s-a arătat, existența protocolului și inițierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoștința ministrului justiției și de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20.03.2018.

Cele două protocoale încheiate în anul 2016 nu au fost declarate nelegale de nicio instanță, fiind prezentate în acest mod doar de o parte a mass-mediei. Reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: