fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Ministrul Ghinea a sesizat DNA în legătură cu un contract câștigat de un consorțiu din care face parte și una dintre firmele ce ar fi controlate de Sebastian Ghiță

de Mariana Bechir 23.6.2016

cristian ghineaMinistrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat miercuri seara, la Realitatea Tv că a sesizat DNA pentru a verifica modul în Ministerul Mediului a acordat un contract de aproximativ 38 de milioane de euro unui consorțiu de firme din care face parte și Expert One Research, una dintre societățile controlate de Sebastian Ghiță.

„Suspiciunea noastră legitimă este că s-a creat un contract doar pentru ca o firmă să ia acest proiect, ceea ce nu este deloc în regulă. Asta e ce putem dovedi noi pe traseul actelor, mai departe dacă a fost cu intenţie sau nu, e treaba organelor de drept penal”, a declarat pentru Cristian Ghinea.

Valoarea contractului nr. 3187/17.06.2014 a fost de 166.782.737 lei (peste 37 de milioane de euro), inclusiv TVA, iar licitația a fost câștigată de un consorțiu condus de Telekom România Communications și din care au mai făcut parte Bull România, Expert One Research, Deloitte audit și Insoft Development & Consulting.

Expert One Research SRL apare printre firmele pe care DNA Ploiești a pus anul trecut sechestru, într-un dosar, fiindcă le considera ca făcând parte din rețeau lui Sebastian Ghiță.

Firma Expert One Research are în acționariat firme offshore din Cipru şi Belize controlate de Bogdan Padiu, fost coleg de liceu și apropiat al deputatului Sebastian Ghiță, potrivit Rise Project.

Sistem “pentru creșterea absorbției fondurilor europene”

Scopul declarativ al contractului „Sprijin în managementul proiectului – Cadru instituţional modular de procesare a informaţiei vehiculate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu” era un sistem integrat care să „asigure premisele necesare pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene, prin optimizarea proceselor în toate fazele de implementare ale proiectelor”.

Acest contract este al doilea din topul celor mai mari achiziții IT&C făcute de instituțiile statului în ultimii cinci ani.

Pe locul întâi se află tot un contract al Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în valoare de 275.647.971 lei, semnat tot în iulie 2014.

În cadrul proiectul respectiv, consorțiul condus de Telekom urma să asigure:

  • Servicii de dezvoltare de software pentru gestionarea proiectelor
  • Pachete software si sisteme informatice
  • Servicii de consultanta privind gestionarea proiectelor
  • Servicii de introducere de date
  • Servicii de arhivare

Directorul general al AM POS Mediu, în momentul semnării contractului, apropiat al lui Sebastian Ghiță

Cristian Ghinea a explicat că responsabilitatea în acest caz revine celor de Autoritatea de Management POS Mediu, pentru că “nu miniştrii semnează direct, sunt presiuni care se fac direct la autorităţile de management, iar partea contractantă este Autoritatea de management”.

La vremea respecivă, directorul general al AM POS Mediu era Ciprian Ghioc, un alt apropiat al lui Sebastian Ghiță și angajat al acestuia între 2002 și 2008. De altfel, soția acestuia, Mirela Ghioc, este directoare în holdingul Asesoft International, scria anul trecut Rise Project.

Ciprian Ghioc a fost numit la conducerea AM POS Mediu pe 29 mai 2012, adică la două săptămâni după ce Victor Ponta a ajuns premier al României.

Soft recepționat fără să fie testat

Cristian Ghinea a acuzat complicitatea AM POS Mediu, afirmând, printre altele, că softul acestui contract a fost recepționat fără a fi testat.

Pe 1 februarie, Autoritatea de Management anunța finalizarea contractului „Cadru instituţional modular de procesare a informaţiei vehiculate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu”. Conform contractului, acesta trebuia încheiat la sfârșitul lunii noiembrie 2015.

“Valoarea maximă a contractului a fost de 166.782.737,86 lei cu TVA, din care s-au plătit 86.551.214,40 lei cu TVA corespunzând activităților prestate”, comunica AM POS Mediu.

Replica lui Sebastian Ghiță

ghitaDeputatul a răspuns acuzelor ministrului Fondurilor Europene acuzându-l de incompetență: ”Cristian Ghinea nu înțelege nimic din ceea ce înseamnă mecanismul absorbției fondurilor europene. România a pierdut deja 6 miliarde de euro și anul acesta va pierde încă 3 miliarde. Responsabili sunt păcălicii care se pretind tehnocrați numiți Răducu și Ghinea (…)

Totodată sunt deja convins că în Ministerul Fondurilor Europene Ghinea e păcălit de dimineața până seara. Funcționarii deja s-au prins ca au ca șef un diletant. Un necunoscător al instituțiilor statului român și un nepregătit. E imposibil să fii un bun ministru dacă tu nu cunoști mecanismele naționale și pe cele din UE”, a declarat în replică, pentru Știri pe Surse, Sebastian Ghiță.

De unde a pornit scandalul

Schimbul de acuzații dintre cei doi a fost declanșat de scrisoarea deschisă adresată de Ghinea fostului prmeier Victor Ponta.

Miercuri, ministrul Fondurilor Europene a publicat pe Facebook o replică publică la numeroasele atacuri lansate de social-democrat împotriva Guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

În scrisoare, ministrul enumeră mai multe eșecuri ale cabinetelor Ponta alese exact din domeniile luate ca țintă de fostul premier în ultimele sale postări de pe Facebook:

faptul că nu a fost pregătită absorbția fondurilor europene pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, blocarea autostrăzii Sibiu – Pitești și faptul că niciunul din cele 200 de proiecte ale Guvernului Ponta trimise pe Planul Juncker nu a fost acceptat de Comisia Europeană, prin comparație cu cele 5 proiecte obținute de guvernul Cioloș în numai 6 luni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.6.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministerul Finanțelor continuă să ia bani masiv din piață, înaintea anunțării ratingului de țară de către S&P

Alexandra Pele

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 2,2 miliarde de lei de pe piața internă, apetitul bancherilor pentru titlurile de stat fiind ridicat. Suma este… Mai mult

Stiri

VIDEO Prof. Dr. Alexandru RAFILA: Ar trebui să ne preocupe accesul echitabil la vaccinul anti-COVID

Redacţia

Au început discuțiile privind accesul echitabil la vaccin și aceasta asta ar trebui să fie preocuparea celor din țară, a spus Alexandru Rafila, membru în… Mai mult

Europa

BCE: Zona euro va înregistra o contracție de 8,7% din PIB în 2020

Vladimir Ionescu

Zona euro ar putea înregistra o contracție de 8,7% din PIB în 2020, ca urmare a blocajelor generate de criza epidemiologică. În 2021, creşterea economică… Mai mult

Stiri

Eugen Rădulescu, BNR: Reducerea mai agresivă a ratelor de dobândă ar antrena aproape imediat un atac asupra cursului

Vladimir Ionescu

Reducerea mai agresivă a ratelor de dobândă ar antrena aproape imediat un atac asupra cursului valutar, ce nu ar mai putea fi stăvilit, susţine Eugen… Mai mult

Europa

Economia germană va reveni la puterea de dinaintea crizei abia în a doua parte a anului 2022

Adrian N Ionescu

Obiectivul Ministerului german al Economiei  este ca economia Germaniei, cea mai mare din Europa, să revină la nivelurile de dinaintea crizei în a doua jumătate… Mai mult

Stiri

Organizațiile Pacienților cu Afecțiuni Cronice: Atenție la bolnavi, în continuare sunt internate doar urgențele

Vladimir Ionescu

În continuare, spitalele internează doar cazurile încadrate ca urgențe, majoritatea bolnavilor fiind amânați  până după 15 iunie, reclamă Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).… Mai mult

Stiri

VIDEO – Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Top 5 probleme ale sistemului de sănătate din România

Redacţia

Managementul sistemului, legislația, inexistența unei politici investiționale coerente, politica medicamentului și politizarea sistemului au fost problemele menționate de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la video conferința… Mai mult