fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Ministrul Ghinea a sesizat DNA în legătură cu un contract câștigat de un consorțiu din care face parte și una dintre firmele ce ar fi controlate de Sebastian Ghiță

de Mariana Bechir 23.6.2016

cristian ghineaMinistrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat miercuri seara, la Realitatea Tv că a sesizat DNA pentru a verifica modul în Ministerul Mediului a acordat un contract de aproximativ 38 de milioane de euro unui consorțiu de firme din care face parte și Expert One Research, una dintre societățile controlate de Sebastian Ghiță.

„Suspiciunea noastră legitimă este că s-a creat un contract doar pentru ca o firmă să ia acest proiect, ceea ce nu este deloc în regulă. Asta e ce putem dovedi noi pe traseul actelor, mai departe dacă a fost cu intenţie sau nu, e treaba organelor de drept penal”, a declarat pentru Cristian Ghinea.

Valoarea contractului nr. 3187/17.06.2014 a fost de 166.782.737 lei (peste 37 de milioane de euro), inclusiv TVA, iar licitația a fost câștigată de un consorțiu condus de Telekom România Communications și din care au mai făcut parte Bull România, Expert One Research, Deloitte audit și Insoft Development & Consulting.

Expert One Research SRL apare printre firmele pe care DNA Ploiești a pus anul trecut sechestru, într-un dosar, fiindcă le considera ca făcând parte din rețeau lui Sebastian Ghiță.

Firma Expert One Research are în acționariat firme offshore din Cipru şi Belize controlate de Bogdan Padiu, fost coleg de liceu și apropiat al deputatului Sebastian Ghiță, potrivit Rise Project.

Sistem “pentru creșterea absorbției fondurilor europene”

Scopul declarativ al contractului „Sprijin în managementul proiectului – Cadru instituţional modular de procesare a informaţiei vehiculate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu” era un sistem integrat care să „asigure premisele necesare pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene, prin optimizarea proceselor în toate fazele de implementare ale proiectelor”.

Acest contract este al doilea din topul celor mai mari achiziții IT&C făcute de instituțiile statului în ultimii cinci ani.

Pe locul întâi se află tot un contract al Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în valoare de 275.647.971 lei, semnat tot în iulie 2014.

În cadrul proiectul respectiv, consorțiul condus de Telekom urma să asigure:

  • Servicii de dezvoltare de software pentru gestionarea proiectelor
  • Pachete software si sisteme informatice
  • Servicii de consultanta privind gestionarea proiectelor
  • Servicii de introducere de date
  • Servicii de arhivare

Directorul general al AM POS Mediu, în momentul semnării contractului, apropiat al lui Sebastian Ghiță

Cristian Ghinea a explicat că responsabilitatea în acest caz revine celor de Autoritatea de Management POS Mediu, pentru că “nu miniştrii semnează direct, sunt presiuni care se fac direct la autorităţile de management, iar partea contractantă este Autoritatea de management”.

La vremea respecivă, directorul general al AM POS Mediu era Ciprian Ghioc, un alt apropiat al lui Sebastian Ghiță și angajat al acestuia între 2002 și 2008. De altfel, soția acestuia, Mirela Ghioc, este directoare în holdingul Asesoft International, scria anul trecut Rise Project.

Ciprian Ghioc a fost numit la conducerea AM POS Mediu pe 29 mai 2012, adică la două săptămâni după ce Victor Ponta a ajuns premier al României.

Soft recepționat fără să fie testat

Cristian Ghinea a acuzat complicitatea AM POS Mediu, afirmând, printre altele, că softul acestui contract a fost recepționat fără a fi testat.

Pe 1 februarie, Autoritatea de Management anunța finalizarea contractului „Cadru instituţional modular de procesare a informaţiei vehiculate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu”. Conform contractului, acesta trebuia încheiat la sfârșitul lunii noiembrie 2015.

“Valoarea maximă a contractului a fost de 166.782.737,86 lei cu TVA, din care s-au plătit 86.551.214,40 lei cu TVA corespunzând activităților prestate”, comunica AM POS Mediu.

Replica lui Sebastian Ghiță

ghitaDeputatul a răspuns acuzelor ministrului Fondurilor Europene acuzându-l de incompetență: ”Cristian Ghinea nu înțelege nimic din ceea ce înseamnă mecanismul absorbției fondurilor europene. România a pierdut deja 6 miliarde de euro și anul acesta va pierde încă 3 miliarde. Responsabili sunt păcălicii care se pretind tehnocrați numiți Răducu și Ghinea (…)

Totodată sunt deja convins că în Ministerul Fondurilor Europene Ghinea e păcălit de dimineața până seara. Funcționarii deja s-au prins ca au ca șef un diletant. Un necunoscător al instituțiilor statului român și un nepregătit. E imposibil să fii un bun ministru dacă tu nu cunoști mecanismele naționale și pe cele din UE”, a declarat în replică, pentru Știri pe Surse, Sebastian Ghiță.

De unde a pornit scandalul

Schimbul de acuzații dintre cei doi a fost declanșat de scrisoarea deschisă adresată de Ghinea fostului prmeier Victor Ponta.

Miercuri, ministrul Fondurilor Europene a publicat pe Facebook o replică publică la numeroasele atacuri lansate de social-democrat împotriva Guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

În scrisoare, ministrul enumeră mai multe eșecuri ale cabinetelor Ponta alese exact din domeniile luate ca țintă de fostul premier în ultimele sale postări de pe Facebook:

faptul că nu a fost pregătită absorbția fondurilor europene pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, blocarea autostrăzii Sibiu – Pitești și faptul că niciunul din cele 200 de proiecte ale Guvernului Ponta trimise pe Planul Juncker nu a fost acceptat de Comisia Europeană, prin comparație cu cele 5 proiecte obținute de guvernul Cioloș în numai 6 luni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.6.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult