marți

28 mai, 2024

6 septembrie, 2011

Ţările europene vor continua să le susţină pe cele mai slabe dintre ele, a afirmat luni ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, estimând că această strategie este desigur riscantă, dar fără o alternativă viabilă, relatează AFP.

„Ţările membre ale zonei euro trebuie şi vor continua să acorde sprijin financiar colectiv celor care sunt rupte de pieţele financiare, dându-le timp să-şi pună în ordine finanţele publice şi să-şi amelioreze competitivitatea”, scrie ministrul într-un articol publicat pe site-ul cotidianului britanic Financial Times.

„Această strategie comportă riscuri, dar alternativa, care ar permite crizei să se propage în zona euro şi să ameninţe euro în ansamblul său, este şi mai riscantă”, a mai spus Schaeuble.


Ministrul conservator, un european convins, estimează că eforturile ţărilor aflate în dificultate „vor avea rezultate, dar nu de pe-o zi pe alta”. El a respins criticile împotriva politicilor de austeritate întreprinse în Europa, acuzate de către unii că înăbuşă creşterea economică.

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional /FMI/, franţuzoaica Christine Lagarde, s-a exprimat în acest sens într-un articol în revista germană Der Spiegel apărut luni. „În Europa, noi recomandăm ca toate ţările să-şi adapteze politicile de austeritate la situaţie şi să aibă în vedere măsuri de susţinere a creşterii economice”, a mai spus ea.

În schimb, Schaeuble continuă să creadă că „reducerea cheltuielilor, creşterea încasărilor şi reformele structurale sunt prioritare, chiar dacă sunt dureroase din punct de vedere politic”.

„Acum, mai mult ca niciodată, este vorba de a veni cu mesaje clare şi de a avea priorităţi clare”, scrie ministrul, în timp ce bursele europene au fost pe minus încă o dată luni.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: