19 octombrie, 2017

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, va promova o reglementare care să elimine caracterul obligatoriu al contribuțiilor la fondurile de pensii, pe care se bazează Pilonul II al sistemului de pensii.

S-a ales varianta în care românul va decide dacă doreşte să rămână la Pilonul II sau merge la Pilonul I”, a declarat joi Ionuț Mișa, citat de Agerpres.

Argumentul ministrului Finanţelor invocă „factorul de dezechilibru şi inechitate” pe care l-ar constitui comisionul de 2,5% din sumele virate Pilonului II, care este încasat conform legii.


„În momentul în care a fost realizată legea (pensiilor private), au fost câteva elemente pe care astăzi eu personal le consider ca un factor de dezechilibru, de inechitate. Mă refer aici la procentul de 2,5% care se reţine automat de către compania de management din banii care sunt viraţi în Pilonul II”, a spus Ionuț Mișa.

Ministrul Finanțelor crede „că nu mai este astăzi necesar acest procent. Cred că este un procent (proporție, n.r.) destul de mare, care se încasează la nivelul companiilor de management. Cred că ar fi mult mai important ca acest 2,5% să meargă în pensiile românilor. Nu va avea altă destinaţie decât pensia efectivă a fiecărei persoane”, a mai arătat ministrul Finanţelor Publice.

Ionuț Mișa a recunoscut totuși că, din 100 de lei care pleacă spre Pilonul 2, diferenţa de 97,5 lei este plasată de companiile de management „pe piaţă”, unde fac „investiţii pentru a îmbunătăţi beneficiile”. Oficialul nu precizează, însă, că beneficiile respective vor aparține viitorilor pensionari, angajații care contribuie la Pilonul II.

Câștigurile nete ale participanților la Pilonul II au ajuns la 7 miliarde de lei, în cei 10 ani de funcționare ai acestuia. Randamentul mediu anualizat al Pilonului II se ridică la 9,1%, în această perioadă.


Declarația ministrului Finanțelor vine după ce liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, afirmase în ajun „că este un drept firesc al românilor să opteze” (pentru Pilonul II, sau nu).

Prin eliminarea caracterului obligatoriu al Pilonului II, acesta are putea deveni doar o variantă a PIlonului III de pensii private facultative.

Alternativa firavă a economisirii

Pilonul II a fost introdus în România și în alte țări din Europa și nu numai, din cauza apetitului insuficient de economisire pentru pensie.

De asemeni, un alt scop al Pilonului II este de a asigura posibilitatea ca, astfel, să se compenseze atât puterea de economisire slabă a românilor, cât și capacitatea de plată tot mai redusă a sistemelor publice de pensii. Acest sistem este afectat, printre altele, de îmbătrânirea populației, respectiv de creșterea sarcinilor de plată.

35% dintre români nu economisesc deloc, potrivit unui studiu realizat pe platforma iVox, la solicitarea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Porporția ar putea fi șimai severă având în vedere că la sondaj au participat 1.827 români, numai utilizatori de internet din mediul urban.

36% dintre respondenți pun deoparte mai puțin de 300 de lei pe lună, și numai un sfert din respondenți a declarat că economisește peste 300 de lei pe lună.

La întrebarea „Ce vă împiedică să faceți economii mai mari decât faceți deja”, 70% din respondenți au afirmat că veniturile reduse.

„Românii au așteptări mari de la pensia pe care o vor primi la bătrânețe, deși în acest moment nu pot să pună deoparte bani pentru a avea o bătrânețe fără griji, iar diferența între așteptările românilor și realitatea curentă este foarte mare. În aceste condiții, Pilonul II în forma sa actuală este singura formulă care poate oferi o speranță”, afirmă Iulius Postolache, președintele APAPR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: