sâmbătă

6 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 mai, 2013

companie elvețiană este interesată de privatizarea societății de extragere a cuprului Moldomin, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Resursele de cupru deţinute de statul român prin Moldomin sunt estimate la o treime din resursele totale cuprifere ale României, a precizat Vosganian, într-o conferință de presă.

”Moldomin are sentinţa de lichidare dată, iar lichidatorul a şi vândut mare parte a activelor. Sub pământ există resurse pe care le estimăm la peste o treime din resursele totale cuprifere ale României. Există un interes explicit al unei companii elveţiene pentru achiziţionarea perimetrelor din Moldova Nouă”, a spus ministrul Economiei.


În privința Cuprumin, statul nu mai vrea să privatizeze compania, ci să caute investitori alături de care să desfășoară în continuare exploatarea cuprului.

După eșecul privatizării Cuprumin din primavara anului 2012, din timpul guvernării Ungureanu, Ministerul Economiei a obținut, pe cheltuiala statului, autorizațiile de mediu pentru exploatarea de cupru.

”Ne-am preocupat să obţinem autorizaţiile de mediu, astfel încât firma care investeşte să nu fie oprită din cauza acestui aspect. Factura autorizaţiilor de mediu se ridică la 17 milioane de euro”, a precizat Vosganian.

”Am solicitat şi s-a acceptat ca jumătate din profitul Cuprumin să rămână la dispoziţia companiei. Există un document guvernamental care solicită ca 90% din profitul companiei să fie direcţionat către stat. Noi am solicitat să fim exceptaţi şi jumătate din profitul de anul trecut să rămână la companie, astfel încât să fie plătită factura scandentă, de 2,5 milioane euro”, a mai spus ministrul.


De asemenea, în urma privatiării, zăcămintele vor rămâne integral în proprietatea Cuprumin.

”Investitorii dau bani şi în contul lor le dăm producţia pe o perioadă de timp. Am evitat concesiunea, ca să nu intrăm într-o temă politică ce a fost tratată cu emoţie anul trecut. A fost socotită înstrăinarea avuţiei naţionale, de aceea evităm”, a explicat ministrul.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Deja ne-am dat aproape toate resursele. Mai rămîne cuprul, aurul și gazele de șist. Varujan Vosganian este numai inept sau este plătit să facă rău?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

  1. Deja ne-am dat aproape toate resursele. Mai rămîne cuprul, aurul și gazele de șist. Varujan Vosganian este numai inept sau este plătit să facă rău?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: