Delegaţia FMI a agreat intrarea în insolvenţă şi restructurarea Oltchim în vederea privatizării, însă reprezentanţii Fondului au o viziune pesimistă asupra combinatului, a declarat sâmbătă ministrul Economiei, Varujan Vosganain, după discuţiile cu creditorul internaţional.
„Termenii pe care noi i-am propus în scrisoarea de intenţie au fost în principiu agreaţi de FMI. Mă refer în principal la privatizarea Oltchim, la intrarea în insolvenţă a Oltchim pe care eu o văd ca o şansă de restructurare şi valorificare a părţilor viabile. Fondul Monetar are o viziune mai pesimistă. Rămâne să vedem ce se va întâmpla”, a afirmat Vosganian.
Ministrul economiei a precizat că de la privatizarea eşuată a Oltchim din 2012 şi până în prezent combinatul a acumulat datorii suplimentare de 100 de milioane de euro.
„Probabil că Fondul Monetar şi Comisia Europeană au în vedere şi experienţele anterioare. Anterioara privatizare nu a fost doar o audiţie a unor melodii puse pe computer, ci a costat Oltchim acumularea unei datorii suplimentare de aproape 100 de milioane de euro din momentul eşuării privatizării şi până acum”, a susţinut ministrul.
Varujan Vosganain a lăsat să se înţeleagă că FMI ar fi dorit lichidarea Oltchim „bucată cu bucată”, însă ministrul a susţinut că întreprinderea poate fi competitivă pe piaţă.
„Ar fi o soluţie mai uşoară de a lichida bucată cu bucată Oltchim. Eu am explicat faptul că Oltchim este una dintre cele mai importante unităţi din Europa Centrală şi de Est în acest domeniu, că există o piaţă bună”, a spus Vosganian.
El a sugerat însă că este nevoie de un ajutor de stat care să fie acceptat de Comisia Europeană, pentru ştergerea datoriilor suplimentare acumulate de Oltchim.
„Căutăm o soluţie, dar ea ar trebui însoţită şi de o atitudine deschisă a Comisiei Europene în ceea ce priveşte ajutorul de stat. Una este să negociezi un combinat care funcţionează şi alta un combinat cu porţile închise”, a mai spus ministrul Economiei.
Tribunalul Vâlcea a precizat vineri că Oltchim a cerut declanşarea procedurii de insolvenţă.
„Pe rolul secţiei a II-a civilă a Tribunalului Vâlcea s-a înregistrat cererea CA al SC Oltchim SA prin care s-a solicitat în temeiul art. 27 din Legea 85/2006 să se dispună deschiderea procedurii generale a insolvenţei acestei societăţi cu solicitarea reorganizării activităţii”, a menţionat instanţa.
În aceeaşi zi, acţiunile Oltchim erau pe scădere cu 15% în prima parte a şedinţei.