duminică

16 iunie, 2024

20 mai, 2014

Actualul acord al României cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, care expiră la jumătatea anului 2015, este cu siguranță ultimul, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, într-un interviu la Radio România Actualități.

„După 2015 nu vom mai avea acord. Acesta este cu siguranță ultimul acord cu FMI și Comisia Europeană. A fost un acord de 20 de miliarde în 2009. S-au și luat banii. Alt acord, de cinci miliarde, din 2011, nu s-au luat banii și a fost preventiv. Alt acord în 2013, de patru miliarde — FMI și Comisia Europeană — iarăși nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigură o ancoră”, a explicat ministru pentru Buget, citat de Agerpres.

Boardul Fondului Monetar Internațional a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.


România va termina de rambursat împrumutul de la FMI în 2015, cu rezerve valutare mai mari decât în momentul în care l-a contractat, declara la începutul lunii mai guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Vor rămâne de achitat împrumuturile de la Uniunea Europeană și Banca Mondială, care au fost contractate pe termene mai lungi și care intră în sarcina Ministerului Finanțelor Publice, a adăugat acesta.

Rambursarea împrumuturilor contractate de România cu UE și BM va începe în acest an, va accelera în 2015, iar în momentul aderării la zona euro, 2019, în cazul în care se menține respectivul obiectiv, să rămână sume mai mici de plată.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: