Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să plătească statului suma de peste 1,2 milioane lei încasată din chiria imobilului din strada Nicolae Bălcescu numărul 29, din Sibiu, deşi statul nu este încă proprietarul acelui imobil, a afirmat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis joi preşedintelui ANAF, Ionuţ Mişa, şi Ministerului Finanţelor întrebarea: ”Au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis?”
Ulterior, ministrul Eugen Teodorovici a anunţat că Fiscul a demarat deja procedura de recuperare a sumelor datorate de familia Iohannis.
Vineri, ministrul a spus că, în mod firesc, statul ar trebui să recupereze chiriile încasate de familia Iohannis.
”Vorbim despre imobilul din strada Nicolae Bălcescu numărul 29, din Sibiu. Acel imobil (…) a aparţinut familiei Iohannis (…). În mod logic şi normal şi, mai ales, moral, statul trebuie să-şi recupereze sumele aferente acelei perioade. Astăzi, statul nu este încă proprietar al acelui imobil. (…) Instanţa a anulat modul în care s-a făcut transferul acelui imobil către familia Iohannis. Se poartă discuţia cine este acum proprietarul acelui imobil: fie statul român, fie o altă persoană care a depus o acţiune în instanţă (…). Sigur, domnul Iohannis nu mai are niciun fel de drept asupra acelui imobil”, a spus Eugen Teodorovici, citat de News.ro.
Suma totală de 2,6 milioane de lei, reprezentând chiria încasată de familia Iohannis şi un alt proprietar, ar trebui să fie recuperată de statul român, consideră Teodorovici.
”Este clar că acel imobil nu mai aparţine familiei Iohannis, deci suma încasată drept chirie trebuie returnată statului român. Ar fi corect şi moral, din partea preşedintelui Iohannis, să plătească imediat suma respectivă statului român. (…) Ar fi un exemplu pentru toţi românii”, a spus Teodorovici.
Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde funcţionează sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani.