”Proprietarii „Cumințeniei Pământului”, lucrarea lui Constantin Brâncuși, au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională. Detaliile campaniei de subscripție vor fi anunțate în perioada următoare.” – a anunțat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, miercuri seară pe contul său de facebook.
Vinerea trecută a avut loc prima rundă de negocieri pentru achiziția de către statul român a lucrării „Cumințenia Pământului”.
„Va avea loc o negociere pornind de la expertiză, pornind de la valorile de piață, pornind, sigur, de la mai multe argumente … starea de conservare a lucrării”, spunea ministrul joia trecută, menționând că a găsit „foarte multă înțelegere” la proprietarii lucrării.
El arăta că proprietarii vor să vândă lucrarea, care nu poate însă părăsi țara – potrivit agenției Agerpres.
Pe 18 februarie, guvernul a reluat procesul de achiziţie a sculpturii „Cuminţenia pământului”, operă a sculptorului Constantin Brâncuşi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
Pe de altă parte, data de 19 februarie a fost declarată ”Ziua Brâncuşi” în baza unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis în luna noiembrie, anul trecut.
Legea pentru declararea ”Zilei Brâncuşi” ca sărbătoare naţională a fost promovată de un grup de parlamentari ca „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuşi de către statul român, în perioada regimului comunist.
Potrivit unui istoric făcut de agenția Agerpres, „Cumințenia Pământului” a fost realizată în 1907, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.
Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romașcu, un bun prieten al lui Brâncuși, care i-a vândut direct lucrarea acestuia și în perioada comunistă statul român, care a luat în mod abuziv „Cumințenia Pământului”, expusă timp de 50 de ani, la Muzeul Național de Artă a României.
Gheorghe Romașcu a cumpărat „Cumințenia Pământului” de la Brâncuși, în 1911. „Există și o scrisoare originală creată de mâna și creierul lui Brâncuși care se adresează în România unor organizatori de expoziție cu precizarea clară că ar dori ca la ieșirea din expoziție lucrarea să îi fie dată inginerului Romașcu. („Cumințenia Pământului”) a participat în 1912 la o expoziție care a cam șocat pentru că ieșea din standarde”, declara pentru AGERPRES reprezentantul Casei Artmark, Valeriu Sângeorzan.
În 1957, regimul comunist a luat în mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung opera a fost retrocedată moștenitorilor lui Romașcu.
În 2014, „Cumințenia Pământului” a fost prezentată în cadrul expoziției private dedicate avangardei românești „Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display”, organizată de către Artmark la București, cu prilejul vizitei a aproximativ 20 de importanți colecționari din Marea Britanie, Franța, Rusia, Norvegia, Germania.