luni

12 august, 2024

12 mai, 2020

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene se întâlnesc vineri, la o zi după investirea noului guvern al Israel, pentru a discuta ideea impunerii de sancțiuni la adresa Israel ca efect al planului de anexare a West Bank, scrie Haaretz, care citează ”multiple surse” europene.

Este însă puțin probabil ca reuniunea să se finalizeze vineri cu o decizie – Comisia și Serviciul Acțiuni Externe încă sunt așteptate să propună opțiuni pe care statele membre să le ia în considerare. În plus, o astfel de hotărâre se adoptă cu unanimitate, iar aliați ai Israel, precum Ungaria și Cehia, foarte posibil să blocheze potențiala decizie prin veto.

La inițiativa Franței, mai multe state UE – Irlanda, Suedia, Belgia, Spania și Luxembourg – și-au manifestat susținerea pentru acțiuni punitive la adresa Israel în încercarea de a bloca decizia noului guvern de a anexa teritorii revendicate de Palestina, o mișcare susținută de Statele Unite.


Uniunea Europeană este cel mai mare partener economic al Israel, căruia i-a acordat statut economic special și pe care îl sprijină financiar, prin intermediul programului Horizon 2020, în proiecte de cercetare și de dezvoltare.

Potrivit Haaretz, sancțiunile propuse includ blocarea granturilor europene, împiedicarea încheierii de acorduri comerciale și oprirea oricăror altor forme de cooperare cu Uniunea. Nu este clar dacă propunerea care vizează acordurile comerciale se referă la viitor sau dacă e vorba de înghețarea acordurilor existente.

Protocolul de guvernare încheiat de liderii celor două mari formațiuni politice din Israel, Benjamin Netanyahu și Benny Gantz, stabilește că după depunerea jurământului, care va avea loc joi, guvernul va pune în aplicare ”Planul de Pace” din Orientul Mijlociu și va declara, începând cu data de 1 iunie, suveranitatea Israel asupra așezărilor din Valea Iordanului. Decizia urmează să fie supusă aprobării în Knesset și este de așteptat să fie votată.

”Există, fără dubiu, nevoia de a înțelege ce înseamnă anexarea Teritoriilor Ocupate în contextul legilor internaționale și de a ne face cunoscută opinia. Trebuie să spunem ce consecințe va avea această mișcare, ideal să o blocăm”, a declarat pentru Reuters un diplomat european


”Nimeni nu dorește să ajungem în acel punct în care relațiile cu Israel să se deterioreze pe termen lung, dar asta se va întâmpla dacă Israel începe anexarea teritoriilor, pentru că măsura va oferi precedentul ca toată lumea din regiune să înceapă să se lupte pentru alte teritorii aflate în dispută”, afirmă pentru Haaretz o altă sursă europeană.

Anexarea teritoriilor din Valea Iordanului a fost ”cartea tare” a campaniei Likud și a lui Benjamin Netanyahu la ultimele alegeri generale. Puțin peste jumătatea israelienilor (51,7%) susțin anexarea de teritorii și doar 31,8% cred că guvernul israelian chiar va face asta în perioada următoare.

Administrația Trump susține planurile lui Benjamin Netanyahu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ceva trebuie facut impotriva jocurilor politice absurd-periculoase la care se preteaza Netanyahu sustinut de alt iresponsabil-Trump.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ceva trebuie facut impotriva jocurilor politice absurd-periculoase la care se preteaza Netanyahu sustinut de alt iresponsabil-Trump.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: