miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iulie, 2016

Jean-Marc Ayrault
Francezul Jean-Marc Ayrault și-a propus să-i facă zile negre britanicului Boris Johnson

Miniștrii de Externe ai statelor UE au decis să anuleze dineul informal planificat duminică seara acolo unde urmau să discute tema Brexit, anunțând oficial că găsesc ”nepotrivită” reuniunea după ce Nisa fusese lovită de un atac terorist.

Potrivit Politico, câțiva dintre miniștri se opuneau oricum ca dezbaterea legată de ieșirea Marii Britanii din UE să fie purtată în prezența noului ministru de Externe britanic Boris Johnson- a cărui numire-surpriză în funcție a provocat reacții puțin diplomatice ale omologilor din Franța și din Germania.

Dineul fusese planificat de către responsabilul cu politica externă a UE, Federica Mogherini, în principal pentru ca participanții să se poată coordona înaintea reuniunii de luni a Consiliului pentru Afaceri Externe UE. Pe agenda oficială a Consiliului au figurat discuții legate de relația cu China, de securitate și migrație, dar nu și Brexit.


Pusă în fața deciziei miniștrilor de Externe, Federica Mogherini a organizat un dineu separat doar cu Boris Johnson, a declarat Politico un oficial european.

”Dorința celor 27 de state de a încerca să stabilească ceva în comun cu britanicii nu a fost foarte intensă”, a declarat un diplomat european, care a precizat că o serie de colegi au considerat inițiativa drept ”o idee foarte proastă”.

Într-un interviu radio acordat marți, ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault a afirmat că Boris Johnson a mințit poporul britanic și că ”îl va pune cu spatele la zid” în momentul în care Marea Britanie va demara negocierile care vizează viitorul relațiilor acestui stat cu UE.

Un purtător de cuvânt britanic a refuzat să comenteze informațiile Politico.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Un alt diplomat european a explicat că dineul a fost contramandat din cauză cu Federica Mogherini nu avea ”mandat să discute despre Brexit”. Sursa Politico afirmă că această temă va figura oficial pe agenda reuniunii informale care se organizează la Bratislava pe data de 16 septembrie.

Oficialii europeni au insistat asupra ideii că nu trebuie  organizată nicio discuție cu Marea Britanie- formală sau informală- până la momentul la care această țară notifică oficial că intenționează să părăsească blocul comunitar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: