6 februarie, 2017

Ministerul Justiției a anunțat luni că nu intenționează să mai elaboreze niciun proiect de lege privind posibile modificări ale codurilor penale, ci doar va centraliza deciziile de neconstituținalitate pronunțate de CCR pe prevederi ale celor două legi, pentru a fi analizate.

Ministerul face astfel un nou pas înapoi pe această chestiune, însă după ce duminică și luni dimineață mai făcuse o încercare de a legifera modificări la coduri similare celor din OUG 13 – document de care guvernul s-a grăbit, într-un comunicat, să se dezică.

Precizare importantăultima tentativă a Guvernului de a opera totuși modificările dorite a început înainte de abrogarea OUG 13.


Așa cum arată facsimilul de mai jos, data de transmitere la CSM a faxului cu proiectul de lege este: 5 februarie, ora 12.46, după cum ne-a confirmat și judecător Daniela Lecca de la CSM.

Adică, înainte de ședința de guvern în care s-a abrogat OUG 13, ședință ce a început la ora 14.00.

Proiectul nu a fost trimis pe faxul din cabinetul președintei Mariana Ghena, deși, așa cum a explicat pentru cursdeguvernare.ro Daniela Lecca, ministrul Florin Iordache avea toate datele de contact ale șefei CSM.

Abia luni dimineața a fost trimisă, la cabinetul Mariana Ghena, adresa Ministerului Justiției.


Facsimilul faxului trimis pe un număr oarecare de la CSM:

Comunicatul integral al ministerului:

Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanții mass media, Biroul de presă al Ministerului Justiției este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare.

Anunțul acesta vine la doar câteva ore după ce ministrul Florin Iordache declarase că un nou proiect va fi postat pe pagina ministerului, pentru a intra în dezbatere publică. Proiectul a fost înregistrat dumincă, ora 12.46 la CSM, pentru avizare.

După comunicatul cu renunțarea la orice proiect pe acest subiect, ministrul a înștiințat CSM că retrage proiectul , deoarece „dorește elaborarea unuia mai complex”.

Cronologia încercărilor guvernării PSD – ALDE de a dezincrimina importante fapte de corupție

18 ianuarie – MJ pune în dezbatere publică două proiecte de OUG, unul privind grațierea și altul cu mdoificări la codurile penale

30 ianuarie – MJ simulează o dezbatere publică, la care participă și mai mulți condamnați sau anchetați în dosare de corupție

noaptea de 31 spre 1 februarie – Guvernul aprobă o OUG pentru modificarea codurilor și un poriect de lege privind grațierea (acesta pleacă spre Parlament). Monitorul Oficial publică  OUG 13, guvernanții încearcă să explice că era o chestiune urgentă, era nevoie iemdiată de modificarea prevederilor declarate neconstituționale de către CCR. Intervențiile pe coduri depășeșsc mutl observațiile Curții Constituționale și dezincriminează abuzul în serviciu nu doar în cazul unei pagube de până al 200.000 de lei, ci în cazul actelor normative. În București începe seria protestelor, demonstrații ce se vor extinde treptat în aproape 100 de orașe.

1 februarie – CSM anunță sesizarea CSM

3 februarie – Avocatul Poporului se răzgândește și decide și el să ridice excepția de neconstituționalitate la CCR pentru OUG 13, după ce a constatat că are dreptul de a ataca acte și înainte că acestea să intre în vigoare (pretextul folosit de Victor Ciorbea pentru a-și justifica pasivitatea). De asemenea, Biserica Ortodoxă Română cere și ea retragerea OUG.

4 februarie – Aproximativ 170.000 de oameni au protestat la București și alți circa 200.000 în restul țării. Premierul Sorin Grindeanu face o declarație publică în care anunță că Executivul va discuta prorogarea sau abrogarea ordonanței.

duminică, 5 februarie – Peste 200.000 de protestari demonstrează în fața Guvernului, alți 300.000 în țară. Guvernul aprobă OUG 14 prin de abrogare a ordonanței care i-a determinat pe oameni să iasă în stradă.

La Palatul Cotroceni demonstrează aproximativ 1.500 de persoane care cer demisia președintelui Klaus Iohannis și își exprimă susținerea pentru Guvernul Sorin Grindeanu.

La Secretariatul General al Guvernului este înregistrat un nou proiect, de lege, pentru modificarea codurilor. Din acest proiect a dispărut plafonul de 200.000 de lei, dar se păstrează toate celelalte prevederi ce salvează numeroși politicieni de acuzații de corupție. A rămas inclusiv adăugarea potrivit căreia nu pot fi acuzați de abuz în serviciu sau favorizarea infractorului demnitarii (miniștrii, primari, președinți de consilii județene, consilieri etc) și funcționarii publici care semnează acte, normative etc.

tot duminică, 5 februarie – Guvernul transmite mass-media un comunicat prin care confirmă indirect existența proiectului de la SGG, dar precizează că acesta nu este asumat de Cabine și sunt promise consultări cu societatea civică și partidele din opoziție pe orice proiect de corectare a codurilor:

„Proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern.

Un proiect de lege care să pună în acord realitățile juridice interne și internaționale – deciziile Curții Constituționale, legislaţia naţională și directivele europene – va fi rezultatul unei ample consultări publice, pe care o va organiza Ministerul Justiției cu societatea civilă, instituţiile, organizațiile interesate și cu partidele politice.

Pană la momentul în care va rezulta un astfel de proiect agreat cu toți participanții la dezbatere, nici o altă propunere legislativă pe tema modificării Codului penal și a Codului de procedură penală, nu va face obiectul vreunei decizii în Guvern.”

Proiectul a fost trimis CSM, duminică la ora 12,46 PM, pentru avizare.

luni, 6 februaruie – Ministrul Justiției, Florin Iordache declară presei că un nou proiect de modificare a codurilor va fi afișat chiar luni pe site-ul instituției, spre consultare publică.

Presa intră în posesia proiectului, se constată că acesta este identic OUG 13, cu excepția plafonului de 200.000 la abuzul în serviciu. Știrea este preluată pe rețelele sociale, începe organizarea unui nou protest pentru luni, în Piața Victoriei.

luni, 6 februarie – Ministerul Justiției emite comunicatul care anunță renunțarea la orice intenție de intervenție pe coduri

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: