29 decembrie, 2020

Raportul dintre creditele acordate de bănci și depozitele atrase de acestea s-a redus până la 68,5% în noiembrie, un nivel minim istoric.

Fenomenul este atât rezultatul reticenței contractării de împrumuturi, chiar dacă acestea au crescut pe sold, cât și rezultatul creșterii economisirii, pe fondul temperării cheltuielilor în condițiile crizei coronavirus.

„Statisticile indică continuarea tendinței de creștere a depozitelor neguvernamentale cu un ritm mai puternic raportat la cel înregistrat de creditul neguvernamental în luna noiembrie, dat fiind că intensificarea crizei sanitare a determinat majorarea ratei de economisire”, spune un raport al Băncii Transilvania (BT).


Astfel că minimul istoric al raportului credite / depozite a fost atins, chiar dacă dinamica anuală a soldului creditului neguvernamental a accelerat de la 4,1% în octombrie până la 4,6% și la 281 miliarde de lei (echivalent), în noiembrie.

În schimb depozitele neguvernamentale au crescut cu 15% an/an.

Maxim istoric de depozitele bancare

Depozitele neguvernamentale au ajuns la maximul istoric de 410,3 miliarde lei, în noiembrie). Cele în lei au crescut cu 13,6% an/an, până la 264,4 miliarde de lei. Depozitele în valută au urcat cu 17,8% an/an până la 145,9 miliarde de lei, în noiembrie.


Creșterea creditelor nu a fost suficient de rapidă, deși „susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și de mix-ul relaxat de politici fiscal-bugetare și de venituri”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al BT, în raportul citat.

Componentele creditelor pentru populație și pentru companii au crescut până la 118 miliarde de lei, respectiv la 76.,8 miliarde de lei.

„Previzionăm creșterea creditului neguvernamental și a depozitelor neguvernamentale cu ritmuri medii anuale de 5% și 13,5% între 2020-2022”, mai spune raportul BT.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: