marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iunie, 2018

Reuniunea informală de duminică i-a permis cancelarului german să discute cu premierul italian, pentru a vedea dacă Roma este dispusă să reprimească imigranții de la granița dintre Austria și Germania

Mini-summitul desfășurat duminică la Bruxelles, organizat pe tema migrație și la care au participat 16 state membre, nu a dus la nicio concluzie. Nu a fost niciun eșec, notează Politico, deoarece liderii participanți și-au luat angajamentul de a continua discuțiile la întâlnirea liderilor de stat și de guvern ce va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, întrucât toate ţările sunt responsabile pentru chestiunea imigraţiei ilegale.

A fost o reuniune „utilă”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron. „Ne-a permis în special să excludem soluţii care nu sunt conforme cu valorile noastre, cum ar fi strategiile de suprimare”, a adăugat el, pledând pentru o „soluţie europeană” la problema migraţiei.

Soluția „va fi construită numai pe baza cooperării dintre statele membre UE, fie că este vorba de o cooperare a celor 28, fie între mai multe state care decid să lucreze împreună”, a mai spus președintele el.


Angela Merkel, aflată sub presiune acasă, unde partenerii de coaliție din Bavaria o somează să adopte politici mai dure privind granițele, a declarat la final că un lucru este cert – „Suntem cu toţii de acord să reducem migraţia ilegală pentru a ne proteja frontierele”.

A fost abordată și problema  „mişcărilor secundare”, adică a solicitanţilor de azil care se deplasează în UE, în loc să rămână în ţara prin care au intrat şi să aştepte o decizie.

Anterior, ea evocase necesitatea unor „acorduri bilaterale sau trilaterale în interes reciproc”⁣, în ipoteza că summitul UE programat pentru 28-29 iunie „⁣nu va oferi încă o soluţie globală la problema migraţiei”.

“Acolo unde este posibil, dorim soluții europene, unde nu este posibil, dorim să-i aducem împreună pe cei care doresc și să dezvoltăm un cadru comun de acțiune,” a declarat cancelarul, la sfârșitul summitului.


După patru ore de discuții, ea nu a anunțat însă niciun nou acord precum cel stabilit săptămâna trecută cu Franța, care s-a angajat să preia toți imigranții înregistrați în această și au ajuns ulterior în Germania.

Premierul elen Alexis Tsipras a precizat, potrivit unui oficial grec, că asta nu este problema Atenei: “Granițele noastre din nord sunt închise unilateral”.

Premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat la sosire că va prezenta “o propunere complet nouă,” dar aplecat fără să se mai adreseze presi pentru a explica în ce constă aceasta.

Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei, care a participat pentru prima dată la un meeting al UE, a explicat că toți cei prezenți au fost de acord că este nevoie de o “viziune europeană.”

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

A exista consens nu numai asupra faptului că este nevoie de o viziune europeană, dar și în ceea ce privește imposibilitatea ajungerii la unanimitate pe această problemă, în special din cauza statelor din centrul și estul Europei, precum Ungaria și Polonia, care exclud varianta acceptării refugiaților prin sistemul de relocare.

Reamintim că invitația la miting a fost adresată tuturor statelor membre, însă țările din Grupul de la Vișegrad au refuzat să participe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: