vineri

19 aprilie, 2024

29 ianuarie, 2017

Președintele american Donald Trump a semnat sâmbătă un ordin executivcătre șefii de stat major interarme prin care le cere să prezinte în termen de 30 de zile un plan pentru înfrângerea Statului Islamic, transmite Reuters.

Ca urmare a ordinului, Pentagonul (Departamentul Apărării Statelor Unite) va lua în considerare probabil modalități mai agresive de utilizare a forței trupelor americane, apreciază agenția citată.

Sub rezerva anonimatului, oficialități americane și-au exprimat îndoiala că militarii vor pleda pentru o modificare radicală a strategiei elaborate sub președintele Barack Obama, adaugă Reuters. Abordarea actuală se bazează pe forțele locale pentru majoritatea luptelor – și implicit a pierderilor – în conflictele din Siria și Irak.


Victoria asupra Statului Islamic a fost una din temele principale ale campaniei electorale a președintelui, dar el nu a precizat niciodată detaliile unui plan în acest sens, reamintește Reuters.

Potrivit Reuters, oficialii militari americani au recunoscut de multă vreme că Statul Islamic ar putea fi învins mai repede dacă SUA ar folosi propriile trupe în locul combatanților locali. Victoria ar costa însă viețile mai multor soldați americani, iar în ultimă instanță nu ar duce la o soluționare de durată a conflictelor alimentate de motivații etnice, religioase și politice în cadrul unor națiuni cu sentimente puternic antiamericane.

„Am mai fost pe calea asta și nu cred că poporul american este entuziasmat de idee”, a declarat generalul în retragere David Barno, fost comandant al forțelor SUA din Afganistan, acum profesor la American University din Washington.

În prezent, în Siria și Iraq sunt detașați mai puțin de 6.000 de militari americani, iar Pentagonul ar putea cere forțe suplimentare, afirmă experții consultați de Reuters. Aceștia cred că noua tactică ar putea implica mai multe elicoptere de atac, lovituri aeriene și tehnică de artilerie. De asemenea, militarii ar putea cere mai multă autoritate în privința deciziilor tactice.


Administrația Obama a fost criticată pentru implicarea prea mare în campaniile din Irak, Siria și Afganistan, adaugă Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: