luni

25 martie, 2024

8 octombrie, 2020

Mii de oameni de știință și experți în domeniul sănătății s-au alăturat unei mișcări globale care avertizează asupra impactului politicilor de ”lockdown” (izolare și restrângere a activității, cu scopul de a limita răspândirea pandemiei, n.r.), transmite BBC.

Aproape 6.000 de experți susțin că această abordare are efecte devastatoare asupra sănătății fizice și psihice a cetățenilor, precum și a societății în ansamblu. Specialiștii solicită ca astfel de măsuri să se concentreze asupra protejării celor vulnerabili, în vreme ce oamenilor sănătoși ar trebui să le permită să-și urmeze cursul normal al vieții.

Mișcarea nu se bucură de un consens în comunitatea științifică, alți specialiști avertizând că o astfel de abordare ar face mai dificilă protejarea persoanelor vulnerabile. În plus, ei atrag atenția că pe termen lung evoluția coronavirusului poate duce la o creștere a numărului de persoane încadrate în zona de risc.


Mișcarea anti-lockdown, cunoscută sub numele ”Great Barrington Declaration”, a pornit din Statele Unite.

Principalele teme din declarație

Declarația Barrington spune că menținerea unor politici de ”lockdown” până când vom avea un vaccin ar provoca ”neajunsuri ireparabile, iar categoriile cele mai defavorizate ale populației vor fi afectate în mod disproporționat”.

Semnatarii mai arată că riscul de COVID este de 1.000 de ori mai mare în cazul celor bătrâni și cu comorbidități, în timp ce la copii e mai gravă gripa decât coronavirusul.

Printre recomandări se numără:

  • testarea regulată a personalului din azilele de bătrâni și folosirea cât mai mult posibil a unor angajați care deja au căpătat imunitate;
  • celor bătrâni să li se aducă acasă cumpărăturile și pe cât posibil să se întâlnească afară cu ceilalți membri ai familiei, și nu înăuntru.
  • măsurile simple de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor și statul acasă atunci când ești bolnav, ar trebui să fie regulă generală.

Deși Declarația este ”bine intenționată”, unii specialiști au obiecții de natură etică, logistică și științifică. De pildă, ei subliniază că cei vulnerabili sunt în toate zonele societății și trebuie tratați egal. Alți experți avertizează că nu este clar dacă imunitatea de grup poate fi atinsă în cazul acestei boli, pentru că pare să dea o imunitate de scurtă durată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: