Rata şomajului a crescut în mai multe judeţe după ce absolvenţii de liceu şi-au depus dosare la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), relatează Mediafax.
Rata şomajului în judeţul Hunedoara a crescut în luna iulie la 5,26 la sută, după ce 1.100 de absolvenţi de liceu sau de facultate au depus dosare pentru şomaj, dublu faţă de anii anteriori.
Şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi, a declarat, marţi, că rata şomajului a crescut, în iulie, faţă de luna precedentă, cu 0,48 puncte procentuale, atingând 5,26 la sută, după ce 1.100 de absolvenţi de liceu şi de facultate au depus dosare pentru a obţine ajutorul de şomaj.
„Absolvenţii mai au la dispoziţie aproape o lună să facă acest lucru, motiv pentru care ne aşteptăm ca până la finele lunii august să avem vreo două mii de absolvenţi în evidenţe. Situaţia este mai rea decât anul trecut, când 900 de absolvenţi au trecut în rândul şomerilor, iar raportat la anii anteriori situaţia a devenit gravă, pentru că atunci aveam câte 400, cel mult 500 de absolvenţi intraţi în evidenţe anual”, a spus Vasile Iorgovan Velichi.
Potrivit acestuia, în afară de absolvenţii luaţi în evidenţe de AJOFM în luna iulie, în judeţul Hunedoara au existat şi disponibilizări de personal, 408 persoane fiind concediate de firme care şi-au restrâns activitatea.
În judeţul Cluj, aproximativ 400 de tineri absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).
Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că tinerii absolvenţi primesc un ajutor de şomaj de 250 de lei pe o perioadă de şase luni.
„La AJOFM Cluj s-au înregistrat circa 400 de tineri absolvenţi de liceu care şi-au luat sau nu bacalaureatul şi care şi-au depus dosarul pentru a beneficia de ajutorul de şomaj de 250 de lei pentru o perioadă de şase luni. Acest număr este similar celui înregistrat în anul 2011. Aceste cereri de şomaj nu au influenţă asupra ratei şomajului în judeţ. Ne aşteptăm în perioada următoare să fie depuse dosare şi din partea unor absolvenţi de învăţământ superior”, a spus Don.
Potrivit acestuia, rata şomajului în judeţul Cluj este de 3,6 la sută, dar ar putea creşte la sfârşitul lunii septembrie până la 4 la sută, pe fondul acestor cereri de obţinere a şomajului de către absolvenţii de învăţământ superior, dar şi al disponibilizărilor anunţate de companii.
„Avem anunţate disponibilizări la Combinatul Mechel Câmpia Turzii, peste 400 de persoane, iar la Hidroconstrucţia alte 350 de persoane. La acestea se adaugă dosarele tinerilor absolvenţi de învăţământ superior, aproximativ 500, astfel încât estimăm că rata şomajului, care este în prezent de 3,6 la sută în judeţul Cluj, să crească spre sfârşitul lunii septembrie la 4 la sută”, a adăugat reprezentantul AJOFM Cluj.
În județul Constanța, aproximativ 300 de absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele pentru şomaj, în luna iulie, în prezent în judeţ fiind înregistraţi aproape 11.000 de şomeri, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, Emilia Murineanu, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că numărul şomerilor a crescut cu peste 400 în luna iulie, comparativ cu luna iunie, dar cu toate acestea judeţul Constanţa are printre cele mai mici rate ale şomajului din ţară.
„Rata şomajului la sfârşitul lunii iulie era de 3,52 la sută, fiind printre cele mai scăzute din ţară. Numărul total al şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa la sfârşitul lunii iulie 2012 a fost de 10.901 de persoane, cu 414 mai multe faţă de finele lunii iunie. Din totalul celor înregistraţi, 4.001 au fost şomeri indemnizaţi, iar 6.900 au fost şomeri neindemnizaţi. Totodată, din numărul total al şomerilor 5.273 sunt femei”, a spus Murineanu.
„Au fost foarte mulţi tineri absolvenţi care s-au înscris în baza de date. Astfel, până la 31 iulie au fost înregistraţi 294 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, dintre care 249 sunt absolvenţi de liceu, iar 45 sunt abolvenţi cu studii superioare”, a explicat Murineanu, care a mai spus că tinerii au termen de 60 de zile de la absolvire să se înscrie în baza de date a AJOFM.
De asemenea, numărul şomerilor ar putea creşte în următoarele luni în condiţiile în care două societăţi au anunţat că vor disponibiliza peste 270 de persoane în august şi în septembrie.
În județul Suceava, aproape 700 de absolvenţi de liceu, de şcoli profesionale şi de ucenici, dar şi absolvenţi de studii universitare din judeţ s-au înregistrat ca şomeri în luna iulie, ei având la dispoziţie 60 de zile pentru a se înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, Aurelia Focşa, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că 694 de persoane s-au înregistrat ca şomeri, din care 594 de absolvenţi cu studii medii, respectiv 475 de absolvenţi de liceu de specialitate şi 119 de absolvenţi de liceu teoretic, dar şi 45 de absolvenţi de şcoli profesionale şi de ucenici şi 55 de absolvenţi de studii universitare.
„E posibil ca şi alţi absolvenţi să se înregistreze ca şomeri. De la data absolvirii au la dispoziţie 60 de zile pentru a se înregistra ca persoane aflate în cautarea unui loc de muncă”, a spus Focşa.
În judeţul Suceava, rata şomajului era, la sfârşitul lunii iulie, de 4,4%, în uşoară creştere, respectiv cu 0,26%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Această creştere uşoară a ratei şomajului ar putea fi explicată prin faptul că procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost mai mic în acest an faţă de anul trecut”, a precizat directorul AJOFM Suceava.
Bacalaureatul a fost promovat în acest an de 3.102 de candidaţi din judeţul Suceava, reprezentând 48,42 la sută din numărul celor care s-au prezentat la examen, cu aproape 20 de puncte procentuale mai puţin faţă de anul trecut.