vineri

20 mai, 2022

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Micii distribuitori de carburant, care duc motorina la terenurile agricole – scoși de pe piață de o modificare în Parlament a Codului Fiscal

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 septembrie, 2020

O modificare a Codului Fiscal adoptată joi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, riscă să îi scoată din piaţă de micii distribuitori de carburanţi deoarece instituie obligativitatea ca aceştia să deţină spaţii speciale de depozitare pentru a obţine autorizaţia de funcţionare.

Proiectul de lege, respins iniţial de Senat, a fost iniţiat de PMP şi a fost votat ieri de deputaţii PSD, PMP şi UDMR. Deputaţii PNL s-au abţinut de la vot, iar cei din USR au cerut respingerea proiectului.

„Este vorba de o inițiativă care exclude de pe piață micii comercianți de carburanți prin obligarea lor de a deține depozite proprii angro. Totul este făcut sub același pretext veșnic al combaterii evaziunii fiscale. Statul vrea să controleze distribuția carburanților, dar tot ce face este să elimine comercianți de pe piață și să cauzeze pierderea unor locuri de muncă, totul pentru a servi o singură companie mare„, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.


Şi jucătorii din piaţa carburanţilor au respins proiectul. Atât Asociaţia Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP), cât şi Asociaţia Română a Petrolului (ARP) acuză distorsionarea pieţei. Comisiile de specialitate din Senat au avizat negativ propunerea, iar comisia de raport a recomandat respingerea. Guvernul şi Consiliul Concurenţei au transmis puncte de vedere negative, avertizând că se afectează grav piața distribuției de carburanți.

Conform noii legi, operatorii economici care doresc să distribuie şi să comercializeze angro băuturi alcoolice, tutun prelucrat şi produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, păcură (CLU, CLG, CTL, combustibil ecologic pentru centrale termice, etc.), gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili – sunt obligaţi să se înregistreze la autoritatea competentă potrivit prevederilor stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF.

În vederea obţinerii atestatului de comercializare, operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia îndeplinirii următoarelor condiţii, la data la care depun cererea şi pe perioada comercializării produselor energetice:

a) să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare, în proprietate sau folosinţă, contract de locaţiune, contract de comodat sau cu orice titlu legal;


b) depozitul angro trebuie să fie dotat cu rezervoare verificate metrologic care să permită în orice moment determinarea stocurilor faptice;

c) depozitul angro trebuie să fie dotat cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu rezervoarele de carburaţi, care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate, ieşite, precum şi a stocurilor, pe fiecare tip de produs energetic şi furnizor;

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

d) depozitul angro trebuie să fie dotat cu un sistem de supraveghere video a rezervoarelor, a zonelor de descărcare/încărcare şi a plăcuţelor de înmatriculare a mijloacelor de transport care asigură aprovizionarea. Stocarea imaginilor înregistrate se face pe o durată de minimum 30 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie să funcţioneze permanent, inclusiv în perioadele de nefuncţionare a depozitului angro, chiar şi în condiţiile întreruperii alimentării cu energie electrică de la reţeaua de distribuţie.

Cantităţile de produse energetice comercializate în baza atestatului trebuie să fie recepţionate şi livrate fizic doar din depozitul angro autorizat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: