luni

24 ianuarie, 2022

MFP vrea să atragă economiile populației, dar îi va vinde doar prin Trezoreria sa certificatele de trezorerie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iunie, 2017

Sloganul emisiunii de titluri de stat pentru populație 2016

Prima emisiune de certificate de trezorerie dedicată populaţiei se va derula prin unităţile teritoriale ale Trezorieriei statului, în ultimul trimestru din acest an, potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice 2017-2019, publicată, joi, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

MFP încearcă, astfel, să atragă o parte (mică) din surplusul de lichidități de pe piață, în condițiile în care persoanele fizice manifestă aversiune pentru blocarea banilor pe termene lungi. 

Certificatele de trezorerie au maturități de cel mult un an, în timp ce disponibilitatea medie persoanelor fizice de blocare a economiilor se reduce la perioade de trei – șase luni, potrivit administratorilor de investiții.


Totuși, în ciuda maturității mai mari (doi ani) a celei dintâi emisiuni de titluri de stat pentru populație de anul trecut, aceasta a avut un mare succes. Cererea a fost de 7,3 ori mai mare decât oferta de 100 de milioane de lei.

Astfel că este de așteptat ca solicitările populației de certificate de trezorerie ale statului să fie și mai mari, mai ales că emisiunile ar putea fi trimestriale de la un punct încolo, potrivit unei declarații din mai a dirctorului Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu.

Programul Tezaur, de emisiuni de certificate de trezorerie pentru populație nu își propune să atragă mari cantități de economii, din moment ce ocolește Bursa de Valori București (BVB), în ciuda succesului emisiunii de titluri de stat de anul trecut.

Emisiunea prin bursă ar spori gradul de acces și posibilitățile de tranzacționare ale populației și ar beneficia și de intermedierea „la ghișeu” a băncilor și a firmelor de brokeraj. Oficialii MFP recunosc că această metodă are performanţe mai mari de vânzări decât distribuţia prin unităţile judeţene ale Trezoreriei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„În scopul creşterii accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, ca instrumente de economisire, se va continua Programul Fidelis de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin intermediul pieţei bursiere”, spune documentul MFP.

MFP ar avea în vedere creşterea maturității titlurilor de stat pentru populație la trei ani şi mai mult, „pentru încurajarea economisirii pe termen lung”, potrivit lui Ştefan Nanu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr