sâmbătă

27 aprilie, 2024

18 iunie, 2018

Adjunctul secretarului de Stat al Statelor Unite pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, aflat la Bucureşti pentru cea de-a şasea reuniune a Dialogului de Parteneriat Strategic SUA – România, a susținut luni o alocuțiune la Facultatea de Drept a Universității din București în care a transmis mesaje importante oficialilor de la București.

Între acestea: susținerea pe care SUA le acordă continuării luptei anticorupție, speranța adoptării unui cadru legislativ favorabil investițiilor off-shore și îngrijorarea față de presiunile pe care Rusia și China le exercită în regiune.

Principalele puncte din discursul oficialului american:

  • După după cum se ştie, lupta cu corupţia are nevoie de o bază legislativă eficientă. România demonstrează că este curajoasă în urma evenimentelor din 1999. Mai are nevoie de legi, sistem judiciar bun şi lideri puternici şi curajoşi în instituţiile statului, care să asigure că legile rămân superioare politicienilor, precum şi Constituţia care spune că nimeni nu este deasupra legii.
  • Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus şi va spune că susţine România în lupta cu corupţia.
  • Progresul înregistrat de România în combaterea corupţiei e impresionant. Îl aplaudăm şi vă încurajăm să continuaţi pentru că aşa eliminaţi vulnerabilităţile pe care puteri ostile le-ar folosi pentru a va submina statul din interior.
  • Progresul pe care România l-a arătat este evident în dezvoltarea statului, dar şi în încrederea companiilor străine care investesc şi care vor să investească în continuare. Vrem ca România să continue pe acest drum pentru binele oamenilor, dar şi pentru că este un model pentru ţările din regiune. Noi încurajam şi susţinem progresul României în această luptă.
  • Atât Rusia, cât şi China doresc în felul lor să înfrângă Occidentul: Rusia vrea să îl fragmenteze, China vrea să îl înlocuiască. Și nicăieri nu sunt mai determinate să reușească asta decât aici, în Regiunea Mării Negre. Obiectivul lor este însăşi construcţia politică, economică şi socială care formează România. Mesajul principal conținut de Strategia americană de Apărare este că Occidentul trebuie să recunoască aceste amenințări sporite și să le ia în serios.
  • Atât din punct de vedere geografie și al abundenței de resurse, România este o componentă crucială a securității energetice a Europei. Astăzi, companiile din SUA joacă un rol în explorarea și dezvoltarea de noi descoperiri pe uscat și în Marea Neagră, care au potențialul de a transforma România într-un exportator de gaze naturale. Aceste noi resurse vor consolida economia României și vor promova securitatea energetică în întreaga regiune. Așteptăm cu nerăbdare trecerea Legii privind gazele offshore și aplaudăm dezvoltarea rapidă a infrastructurii și a resurselor pentru conductele BRUA pe teritoriul său.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: