joi

25 aprilie, 2024

10 iunie, 2013

Germania doreşte să fie un partener al României, inclusiv în domeniul economic, pentru economia germană fiind însă foarte important să fie respectate standardele statului de drept şi să fie combătută corupţia, a declarat cancelarul german Angela Merkel, într-o declarație de presă cu premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Berlin.

Doresc ca actuala construcţie economică a României să aibă succes, noi dorim să fim un partener. Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă”, a afirmat cancelarul Angela Merkel.

Afirmația intervine după perioada de răceală provocată de criza politică de anul trecut de la București, când guvernul de la Berlin a acuzat în principal actorii politici din USL că nu respectă statul de drept. De asemenea, Berlinul a avut în mai multe rânduri critici în ceea ce privește corupția din România, fiind una dintre țările care au pledat pentru menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare, intrument folosit, de asemenea, în opoziția față de acceptarea României în spațiul Schengen.


De altfel, ministrul de externe, Titus Corlățean, a prezentat evoluţiile interne legate de aderarea României la spaţiul Schengen într-o întrevedere cu omologul său german, Guido Westerwelle, şi a exprimat aşteptarea legitimă ca o decizie pozitivă pe această temă să fie luată până la finele anului curent. “În acest context, a subliniat că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul care le revine la frontiera estică a UE, precum şi toate criteriile stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană”, arată un comunicat MAE.

Bucureștiul dorește cooperarea în toate politicile regionale referitoare la R. Moldova

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că, după ani de criză economică, socială şi politică, România şi-a recâştigat stabilitatea şi să redevină un paretener strategic al Germaniei, asigurând totodată că membrii coaliţiei de guvernare de la Bucureşti sunt hotărâţi să întărească statul de drept şi să combată corupţia.

„Mesajul principal pe care doresc să-l adresez Guvernului german este acela că România, după câţiva ani de criză economică, socială şi politică, şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania. O Românie stabilă, democratică şi puternică poate să reprezinte, într-adevăr, un partener pentru Germania şi pentru Europa, la frontiera de este a Uniunii Europene (…) Există din partea Guvernului determinarea absolută de a îmbunătăţi cadrul legislativ, protecţia investitorilor germani şi de a asigura un cadru judiciar de protecţie a acestora. Doresc, de asemenea, să exprim decizia Guvernului şi a coaliţiei de guvernare privind întărirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi hotărârea noastră de a avea un cadru legislativ cât mai transparent şi cât mai eficient„, a afirmat premierul Victor Ponta.

Șeful guvernului a adăugat a adăugat că el personal, ca şi Guvernul pe care îl conduce, crede „cu tărie” în drumul european al României şi în faptul că toţi trebuie să fie parteneri la construcţia viitorului proiect european, arătând că România doreşte să se coordoneze cu Germania şi cu restul Uniunii Europe în toate politicile regionale referitoare la Republica Moldova, Ucraina, ţările din Balcanii de Vest, unde este nevoie de „sprijinirea direcţiei pro-europene, pro-democratice şi pro-devoltare”.

Investitorii german au prezentat ‘’nota” pentru datorii: 100 de milioane


Premierul Victor Ponta a avut discuții cu oamenii de afaceri di Germania la o conferință pe teme economice, iar investitorii germani s-au plâns de lipsa autostrăzilor din România, nivelul ridicat al birocraţiei din administraţie şi plata târzie a facturii aferente lucrărilor executate şi a TVA, spunând că firmele germane trebuie încă să primească 100 milioane euro de la statul român, relatează Mediafax.ro

„Returnarea TVA este o problemă majoră, deoarece atunci când lucrezi şi nu eşti plătit pentru asta, este o veste foarte proastă. Toată lumea care lucrează se aşteaptă să primească salariul la sfârşitul lunii, iar dacă primeşti salariul după cinci luni, atunci înseamnă că angajatorul tău nu este unul bun. Din păcate, acum, statul român nu are reputaţia unui bun angajator sau a unui bun partener contractual, iar asta afectează dramatic imaginea”, i-a spus lui Ponta unul dintre oamenii de afaceri germani prezenţi la conferinţă.

Aceştia au arătat însă că există şi o „jumătate de veste bună”, deoarece datoriile statului român faţă de firmele germane se ridicau anul trecut la 250 milioane euro, mai puţin decât în acest an.

Premierul Victor Ponta a răspuns că ştie de această problemă şi a precizat că în bugetul pe acest an au fost asigurate 800 milioane euro pentru datoriile istorice din sistemul de sănătate şi că au fost plătite şi companiile de construcţii, ceea ce a lăsat statul „cu buzunarele goale” pentru acest an, dar că intenţia este să se ajungă la un „moment zero”, când toate datoriile vor fi plătite.

El a adăugat că Guvernul a cerut şi autorităţilor locale îşi plătească datoriile şi a amintit de noua ordonanţă adoptată de Executiv privind insolvenţa primăriilor care nu îşi achită facturile.

Premierul Victor Ponta se află luni și marți într-o vizită oficială în Germania. El a participat la luni conferinţa cu tema “Cooperarea economică româno-germană: Noi perspective”, la sediul Deutsche Bank, precum şi la o dezbatere organizată de Fundaţia Friedrich Ebert cu tema „Contribuţia României la o Europă socială şi democrată”.

Premierul se va deplasa marí la Stuttgart, unde va avea întâlniri cu oficiali ai companiei Daimler, care de curând a anunţat o investiţie de peste 300 de milioane de euro în România. Întâlnirile politice la nivel înalt vor continua şi la Stuttgart, cu premierul landului Baden-Wurttemberg.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. ‘transparenta ‘ invocata de dna.Merkel lasa de dorit: nu ni se spune cat din cele 10min. ale convorbirilor oficiale a vorbit Dsa. si cate minute a tacut dl.Ponta!

    ori, daca nu a tacut, fata de cele consemnate ca ar fi spus Dlui., mai bine tacea!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. ‘transparenta ‘ invocata de dna.Merkel lasa de dorit: nu ni se spune cat din cele 10min. ale convorbirilor oficiale a vorbit Dsa. si cate minute a tacut dl.Ponta!

    ori, daca nu a tacut, fata de cele consemnate ca ar fi spus Dlui., mai bine tacea!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: