.Pe fondul crizei datoriilor suverane şi al angajamentelor încălcate de Grecia, în statele puternice ale Uniunii Europene se intensifică euroscepticimul şi se pune problema amendării tratatelor europene.
Miercuri, cancelarul geman Angela Merkel a subliniat că Germania nu exclude amendarea actualelor tratate europene, pentru depăşirea crizei din zona euro.
”Poziţia Germaniei este că dacă pentru o funcţionare mai bună a zonei euro trebuie operate schimbări ale tratatelor, această posibilitate nu mai trebuie exclusă. ‘Sub presiunea crizei economice, ţările din zona euro au dat dovadă de solidaritate şi au arătat că pot lua decizii rapide şi convergente”, a spus Merkel, după o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, la Bruxelles.
În context, Merkel a subliniat că este mai multă nevoie de o Europă Unită, însă în Germania mai mult de jumătate dintre cetăţeni vor să renunţe la moneda euro şi să revină la marca germană.
Într-un sondaj efectuat în germania şi publicat miercuri de revista Stern, 54% dintre respondenţi au afirmat că vor revenirea la marcă, drept mijloc de plată.
În fosta Germanie de Est, 67% dintre respondenţi au declarat că vor să revină la marca germană introdusă în anul 1990, imediat după Reunificare.
Sondajul a fost realizat de Institutul Forsa în perioada 28-29 septembrie.
Marea Britanie: Premierul Cameron se opune greu celor care vor ieşirea din UE
În Marea Britanie, un grup de parlamentari eurosceptici a strns 100.000 de semnături pentru a determina un vot în Camera Comunelor privind organizarea unui referendum în care britanicii să decidă dacă ţara mai rămâne sau nu în Uniunea Europeană.
„Având în vedere criza din zona euro, dezbaterea pe tema retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană este tot mai relevantă. Majoritatea parlamentarilor vor să aibă loc această dezbatere şi trebuie să răspundem acestei situaţii”, a declarat laburista Natascha Engel, preşedintele comisiei de afaceri din Camera Comunelor.
Liderul Partidului Conservator, premierul David Cameron, şi-a afirmat, însă, opoziţia fermă faţă de posibilitatea ieşirii din UE.
”Nu vreau ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, cred că este răspunsul greşit pentru ţara noastră. Ceea ce mulţi vor în această ţară nu este să ne retragem din UE, ci mai degrabă să o reformăm şi să ne asigurăm că este mai bun echilibrul puterii între Regatul Unit şi UE este mai bun”, a spus Cameron, la BBC.