joi

28 martie, 2024

14 august, 2017

Mercosur, piața comună sud-americană, condamnă amenințarea președintelui american privind folosirea forței în Venezuela, scrie BBC.

Dialogul și diplomația sunt singurele mijloace acceptabile de promovare a democrației în Venezuela, precizează o declarație a Mercosur, organizație din care fac parte cele mai puternice economii din regiune – Argentina, Paraguay, Uruguay și Brazilia.

Venezuela a fost suspendată din Mercosur, săptămâna trecută, pe termen nelimitat, din cauza ultimelor măsuri totalitare luate de regimul președintelui Nicolas Maduro.


Vineri seara, Donald Trump le-a declarat reporterilor americani că SUA, care au adoptat recent o serie de sancțiuni împotriva regimului Madură, au „mai multe opțiuni în ceeea ce privește Venezuela, inclusiv opțiunea militară, dacă va fi necesar”.

Casa Albă a dezvăluit ulterior că, la scurt timp după declarația lui Trump, președintele venezuelean a solicitat o discuție la telefon cu omologul său american, însă a fost refuzat, după ce i s-a spus că un dialog va fi acceptat doar după ce democrația va fi restaurată în această țară.

Și alte state sud-americane  – printre care Mexicul, Columbia și Peru (un critic dur al lui Nicolas Maduro) – au condamnat sâmbătă comentarile liderului de la Washington, atrîgând atenția că amenințările lui Trump sunt contrare principiilor ONU.

Președintele socialist Maduro, etichetat de Donald Trump ca un dictator, a impus alegerea unei Adunări Constituante, formate de 545 de membri, în pofida criticilor internaționale și a respingerii din partea opoziției. Cel puțin 125 de persoane au murit în ciocnirile dintre protestatari și forțeșe de ordine.


Noua Adunare Constituantă, din care fac parte inclusiv soția și fiul președintelui, este formată exclusiv din politicieni din tabăra prezidențială în condițiile în care opoziția a boicotat scrutinul, și se situează deasupra tuturor puterilor.

Noua instituție va avea ca misiune rescrierea Constituției Venezuelei din 1999, promulgată de Hugo Chavez, președinte între 1999 și 2013.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: