miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 ianuarie, 2021

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator cere, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, înființarea unui grup de lucru care să lucreze la un nou proiect legislativ privind funcționarea serviciilor prespitalicești. Printre aspectelor ce ar trebui regândite, în opinia acestor medici, este chiar finanțarea sistemului de sănătate. Este evident că sistemul Bismark este depășit, precizează aceștia.

„Ambulatoriul reprezintă segmentul cel mai ușor de modernizat, cu costurile cele mai mici: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate, stomatologia”, iar  aceste investiții vor ajuta în situații precum criza sanitară actuală, explică asociația.

Textul integral al scrisorii deschise:


Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.) este singura asociație profesională cu reprezentare națională care promovează interesele medicilor de ambulatoriu, indiferent de specialitate și formă de organizare, dar mai ales a celor cu practică medicală liberală. Înființată în 2006, din 2008 A.P.M.A. negociază în numele medicilor pe care îi reprezintă, atât cu Casa națională de Asigurări de Sănătate, cât și cu Ministerul Sănătății și autoritățile locale Contractul Cadru și Normele acestuia, proiectele legislative de interes, etc.

Anul 2020 a fost un an dificil. Atât prin efectele directe ale pandemiei de Covid-19, cât și prin consecințele indirecte asupra sistemului de sănătate din România, care și-a arătat din nou limitele structurale. Lipsa cronică de finanțare, interesele meschine locale, starea proastă a spitalelor și ambulatoriilor, unele vechi de 100 de ani, cu structuri care nu permit actualizarea circuitelor, absența epidemiologilor și incapacitatea acestora de a impune managementului unităților sanitare măsurile potrivite au dus la rezultatele care se văd și astăzi. Direcțiile de sănătate publică s-au dovedit a fi de multe ori călcâiul lui Ahile.

Dar noi considerăm că o criză precum cea prin care trecem poate fi, dacă dorim, o oportunitate de modernizare. De reașezare a sistemului de sănătate pe noi baze, care să reflecte atât starea reală a sistemului de sănătate din România, care este mult modificată față de anul 2006, când a fost adoptată prin asumarea răspunderii Legea 95, cât și nevoile adevărate de finanțare a sistemului. Trebuie să depășim abordările populiste și să ne asumăm corect ce putem suporta financiar. În primul rând pentru cei în nevoie, atunci când au nevoie!

Până acum, sloganul ‘Pacientul este in centrul sistemului de sănătate’ s-a dovedit o formă fără fond pentru toate guvernele. În centrul sistemului au fost cu totul alt interese: interesele feudalilor sistemului, interesele industriei Pharma, interesele autorităților locale sau ale managerilor de spital, interesele liderilor de sindicat, dar în niciun caz ale pacienților sau personalului medical.


Haideți să reconstruim. Avem un precedent: anul 1917. Armata română, statul român, s-au modernizat după dezastruosul an 1916.

Ambulatoriul reprezintă segmentul cel mai ușor de modernizat, cu costurile cele mai mici: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate, stomatologia. Astăzi avem în România zone deșertice în ceea ce privește accesul cetățeanului la serviciile de sănătate.

Prin regândirea circuitelor, a finanțărilor, a serviciilor pe care le poate furniza populației se va crește accesibilitatea la serviciile medicale, se pot degreva spitalele, se poate îmbunătăți starea de sănătate a românilor. Să gândim integrat, să reașezăm după noi reguli.

Nu trebuie să inventăm noi roata. Ne putem inspira din alte sisteme funcționale.

Sistemul Bismarck modificat, după care funcționăm astăzi, este însă depășit. A fost gândit la sfârșitul secolului XIX pentru un stat cu o economie mult mai puternică decât a noastră, pentru o populație cu o medie de vârstă mai mică, cu o speranță de viață mai redusă, cu costuri medicale mult mai mici. Este evident că acest sistem nu mai funcționează nici măcar în Germania.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: