duminică

21 aprilie, 2024

31 octombrie, 2017

Comisarul european pentru economie și societatea digitală, Maryia Gabriel, a vorbit la Digital Romania International Forum despre atuurile țării noastre și ale regiunii în domeniul IT și a exemplificat cu proiecte și inițiative ce pot propulsa industria.

„Întreaga lume începe să realizeze că România este unul dintre furnizorii principali de specialiști software, care sunt ambițioși și orientați către mediul internațional.”

În plus, în opinia sa, România „are o bază excelentă pentru științele fundamentale, în particular pentru matematică și învățământul tehnic”.


Viitorul europei va fi unul digital, sau nu va fi deloc, a spus Comisarul european la forumul organizat la București de organizația Smart Everything Everywhere. Pentru a valorifica oportunitățile de dezvoltare, a mai spus Maryia Gabriel, Europa are nevoie de companii dinamice, în sectorul digital, precum și de o rețea de start-up-uri care să activeze aici și acum.

Vestea bună, a precizat oficialul european, este că în România sunt îndeplinite condițiile, legate de dinamismul industriei, dezvoltarea de start-up-uri și pregătirea specialiștilor.

Problema și provocarea: Transferul inovațiilor în economie

Mai mult de 40 milioane euro au fost strânse din investiții de către start-up-uri în acest an, a amintit aceasta. Iar potențialul industriei nu este limitat doar la România, ci întreaga regiune a Europei de Sud-Est se dezvoltă și se poate dezvolta în ritm alert, mai ales dacă vor fi folosite o serie de resurse încă neutilizate.

Comisarul european a menționat că acest tip de resurse se referă la inovațiile din laboratoare și centrele de cercetare pe care, „de prea multe ori în Europa avem dificultăți în a le transfera către piață”.


În acest sens, cel mai mare ajutor pentru cercetarea și inovarea din domeniu vine prin programul Horizon 2020 al Comisiei Europene, cel mai mare program de acest tip din lume; multe proiecte fiind inițiate în Europa de Sud-Est.

O altă zonă nevalorificată suficient, atât în România cât și în Bulgaria, a menționat Gabriel, se referă la hub-urile de inovare digitală. Prin acestea, companiile mari dar și cele mici și mijlocii ar avea mai bun acces la adoptarea noilor tehnologii, la mai mult know-how și la canale de diseminare a rezultatelor.

„Vă încurajez cu putere să dezvoltați această zonă. Un argument îl reprezintă rezultatele și dezvoltarea Poloniei, cel mai mare dezvoltator de aplicații din regiune”.

Tehnologia, veriga de legătură între urban și rural

Dacian Cioloș, președinte al Platformei România100, fost premier și comisar european a menționat la rândul său potențialul încă insuficient utilizat al industriei IT. De data aceasta, dintr-o altă perspectivă: aceea a sprijinului pe care domeniul tehnologic îl poate acorda în dezvoltarea serviciilor publice, sectorului economic, astfel încât România să poată deveni o economie digitală.

„Revoluția industrială a viitorului va fi una digitală”, a spus Dacian Cioloș. În ceea ce privește beneficiile pentru societate, el a menționat faptul că multe dintre acțiunile societății civile ar putea fi mai bine valorificate prin colaborarea cu sectorul  IT.

Efecte benefice ale digitalizării se resimt, de altfel, concret în anumite domenii economice. Spre exemplu, pot „sprijini reconectarea mediului urban cu mediul rural și pot aduce o contribuție importantă la relansarea economiei și dinamizarea socială a mediului rural”.

De asemenea, efectele sectorului IT în ansamblul economiei pot fi simțite datorită dinamismului și efervescenței ce îl caracteriezează și care, în opinia fostului premier, pot fi transferate și altor sectoare.

Sprijin american pentru antreprenorii IT

Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București a menționat în intervenția mai multe programe prin care Ambasada a sprijinit antreprenoriatul din domeniul IT în România.

De exemplu, concursuri și programe pentru tinerii antreprenori sau susținerea participării unor companii la Global Entrepreneurship Summit (GES) ce are loc în Silicon Valley. În plus, a fost înființată o nouă bursa Fulbright pentru training și educație antreprenorială.

Digital Romania International Forum – Startups in 4.0. Industry se desfășoară pe 31 octombrie – 1 noiembrie, la București.

Aflat la a doua ediție, evenimentul reunește lideri ai sectorului guvernamental și de business, cu scopul de a găsi soluții punctuale prin care România să contribuie și să beneficieze, la nivel european, de transformarea digitală a industriilor, economiei și societății. Temele abordate în cadrul evenimentului sunt: eHealth, Smart Manufacturing, Smart Cities, Smart Defense și Rolul industriei și al antreprenoriatului în cadrul Președinției României la Consiliul UE.

CursDeGuvernare.ro este partener media al evenimentului.

Sursa foto: pagina de Facebook a Comisarului european Maryia Gabriel

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: