duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 noiembrie, 2011

Președintele Italiei, Giorgio Napolitano, l-a mandatat duminică pe fostul comisar european Mario Monti să formeze un nou guvern care să îi succeadă celui condus de Silvio Berlusconi, a anunțat Președinția de la Roma, citată de AFP.

Desemnarea independentului Monti are loc la finalul unei zile de intense consultări politice care au avut loc la Palatul Prezidenţial, pentru a asigura o majoritate parlamentară pentru Monti.

Potrivit Constituţiei Italiei, Monti și Cabinetul va fi supus votului de încredere din partea celor două Camere ale Parlamentului de la Roma, în cel mult 10 zile.


Liderul principalului partid politic din Italia, Popolo della Liberta, Silvio Berlusconi, și-a exprimat acordul pentru un guvern de tehnocrați, condus de Mario Monti, însă șeful Ligii Nordului, Gianfranco Fini, s-a arătat în favoarea alegerilor anticipate, pentru configurarea unui nou Parlament care să învestească un guvern politic.

Monti se bucură însă de sprijinul a cel puțin jumătate din populația Italeii, conform unui recent sondaj de opinie, precum și de suportul președintelui Giorgio Napolitano – marcant exponent al stângii Italiene, prin fosta sa aparteneță sa la Democrații Stângii și mai înainte la Partidul Comunist Italian.

Cine este Mario Monti?

  • Premierul desemnat, Mario Monti, în vârstă de 68 de ani, a fost numit de Napolitano senator pe viață, pe 8 noiembrie 2011.
  • Economist de profesie, ”Super Mario” a fost comisar european pentru Concurență, în perioada 1990-1994, în mandatul de președinte al Comisiei Europene deținut de omul politic de centru-stânga Romano Prodi.
  • De asemenea, Monti a fost comisar european pentru Piață Internă, în perioada 1995-1999, în mandatul de președine al Comisiei Europene deținut de luxembrughezul Jacques Santer.
  • În prezent, Monti este președintele pe Europa al Comisiei Trilaterale – un think-tank fondat în 1973 de miliardarul David Rockefeller.
  • Economistul italian este și un membru marcant al Grupului Bilderberg, precum și membru fondator al Grupului Spinelli, care își propune să faciliteze integrarea în interiorul Uniunii Europene.
  • Totodată, Mario Monti a fost consilier internațional al gigantului financiar Goldman Sach și al companiei Coca-Cola.
  • Monti este absolvent al Universităților Bocconi (Italia) și Yale (SUA).


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: