Adoptat după lungi dezbateri în Parlamentul European în decembrie anul trecut, revizia bugetului multianual al UE a fost blocată de Marea Britanie, care pare decisă să nu accepte toate presiunile Uniunii, scrie Euractiv.
”Aș aprecia dacă Marea Britanie ar colabora în spiritul înțelegerii cu UE, nu împotriva Uniunii”, a transmis Michel Barnier (foto), șeful echipei europene de negociatori Brexit.
Michel Barnier a fost prezent miercuri în Parlamentul European pentru o informare și o dezbatere asupra ultimelor reuniuni UE, unde s-a adoptat oficial cadrul de negociere cu Marea Britanie.
Acest exercițiu a demonstrat cât de dificil va fi acest proces de negociere, mai ales că ministrul de Externe britanic Borin Johnson a lansat în ultimele zile câteva semnale clare.
Londra și-a intensificat presiunile pentru a determina UE 27 să își reconsidere pretențiile financiare blocând câteva decizii la zi: înființarea cartierului general european și revizia așa numitului Cadru Financiar Multianual, care guvernează bugetul UE pe o perioadă de 7 ani.
În plus, Boris Johnson a început să avertizeze UE că Marea Britanie s-ar putea ridica de la masa negocierilor dacă Uniunea emite pretenții exagerate sau că UE ar putea să fie cea care să plătească Marii Britanii o notă de plată pentru Brexit.
Acoperind perioada 2014-2020, actualul Cadru Financiar Multianual trebuie revizuit pentru ca UE să se asigure că răspunde multor nevoi excepționale cu care se confruntă Uniunea, de tipul crizei refugiaților sau provocări de securitate.
Comisia Europeană a încercat inițial, în septembrie 2016, să propună o revizie fără prea mari complicații, specialiștii fiind sfătuiți să caute orice fonduri neutilizate și să le realoce programelor urgente. Prin această abordare, Comisia încerca să evite să formuleze statelor membre solicitări de majorare a contribuțiilor.
Parlamentul European nu a acceptat acest tip de abordare și, în decembrie 2016, a ridicat ”ștacheta”, acceptând doar parțial relocările bugetare.
După decizia PE, dosarul de revizie a fost blocat în Consiliu, inițial de Italia și acum de Marea Britanie, care afirmă că discuțiile trebuie să se oprească cel puțin până după aflarea rezultatelor alegerilor anticipate din Regatul Unit, care au loc pe 8 iunie.
”Am ridicat această problemă în fața președinției malteze, dar pare că nimeni nu știe nimic”, a declarat Euractiv Jean Arthuis, președintele Comitetului pentru buget din Parlamentul European.
Europarlamentarul francez Alain Lamassoure (grupul PPE) a criticat decizia britanică de întârziere a reviziei bugetare: ”Principalul scop al acestei revizii este de a aduce flexibilitatea finanțării politicilor europene, lucru care nu trebuie să mai preocupe Marea Britanie, din moment ce a decis să se despartă de Uniune”.
Subiectul, afirmă europarlamentarul francez, are prea puțină legătură cu Brexit, ci cu viitorul blocului de 27.
”Am vrea să începem să lucrăm la următoarea fază, cea de după 2020, dar nu putem începe legați la ochi. Trebuie deci să schimbăm viteza. Ne aflăm azi în situația absurdă în care 85% din buget este cheltuit prin mecanisme de redistribuire automată de tipul fondurilor de coeziune, iar pentru funcționarea UE, pentru direcționarea către politici la zi rămâne prea puțin”, spune Jean Arthuis.
Subiectul reviziei bugetului multianual al UE, scrie Euractiv, urmează să fie dezbătut joi, la Paris, la întâlnirea dintre președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele Consiliului European, Donald Tusk.