Principiul pe baza căruia vor fi distribuite fondurile europene pentru cercetare va fi cel al impactului real în economia românească, declară ministrul interimar Marcel Boloş.
„Plecând de la deviza mandatului meu, şi anume că banii europeni nu se cheltuie, ci se investesc, avem în vedere ca finanţarea cercetării româneşti să aibă utilitate concretă în mediul comercial. Vorbim de alocări financiare de aproximativ un miliard de euro în 7 ani de zile, bani care trebuie folosiţi cu cap. Este şansa României să îşi revitalizeze cercetarea şi institute prestigioase precum Cantacuzino, şi chiar să încurajăm creierele să revină în ţară, fie în domeniul cercetării, fie în implementarea concretă în business a ideilor”, a spus ministrul Fondurilor Europene, citat într-un comunicat al instituției pe care o conduce.
El a adăugat că revigorarea cercetării româneşti prin alocări financiare nerambursabile substanţiale este una din locomotivele creşterii economice, și în funcție de această premisă trebuie stabilite prioritățile de alocare.
Conform sursei citate, în perioada 4 – 6 martie, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai institutelor şi întreprinderilor din domeniul cercetare-dezvoltare şi inovare (CDI) pentru a discuta priorităţile de finanţare pentru perioada următoare de programare, în contextul în care acest domeniu va beneficia de finanţări substanţiale în exerciţiul financiar 2021-2027.
În timpul consultării comunității comunităţii ştiinţifice s-a vizat, printre altele, identificarea posibilităţilor de transfer tehnologic în zona comercială şi pragmatică, demers după care au fost consultate companiile.
Seria consultărilor s-a încheiat cu reuniunea de lucru din data de 6 martie, în cadrul căreia ministrul Fondurilor Europene s-a întâlnit cu reprezentanţi ai întreprinderilor din România care derulează activităţi în domeniul cercetării şi dezvoltării de produse.
La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai unor centre private de cercetare active în domenii reprezentative precum informatică, fizică, industria prelucrătoare, utilaje de construcţii, construcţii şi transporturi. Pentru ca discuţiile să aibă aplicabilitate dincolo de stadiul de simple idei, la întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Principalele teme ce vor sta la baza ghidurilor viitoarelor apeluri de proiecte din domeniul cercetării:
- proiectele mari de cercetare trebuie să aibă aplicabilitate în economia românească
- sprijinirea conectării mai bune între institutele de cercetare
- universităţi şi studenţi prin încurajarea iniţiativelor de tip spin-off
- replicarea modelelor de bune practici în domeniul transferului tehnologic conform uzanţelor la nivelul Uniunii Europene.
Cercetarea românească va fi ajutată, prin intermediul acestor fonduri, să devină una din locomotivele dezvoltării economice prin transfer tehnologic. Principalele obiective vizate:
- crearea de locuri de muncă cu o înaltă calificare
- încurajarea iniţiativelor antreprenoriale
- readucerea în ţară a elitelor academice şi ştiinţifice.
Întâlnirile se înscriu în seria de consultări publice propuse de ministrul Fondurilor Europene în contextul pregătirii viitorului exerciţiu financiar multianual (2021-2027).
Un răspuns
Nu va faceti griji, romanii se pricep ca nimeni altcineva sa converteasca „proiectele mari, cu aplicabilitate” in proiecte pentru binele familiilor si clanurilor de la butoanele cercetarii. Nu ma credeti ? Atunci haideti sa pariem ca asa va fi !