28 iunie, 2012

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut şefilor de state din UE să formuleze o strategie privind drumul pe care să meargă Europa, la summitul de două zile de la Bruxelles, spunând că această viziune ar putea determina schimbări ale Tratatului European, şi, eventual, o Europă cu două viteze, relatează EurActiv.

Potrivit sursei citate, propunerile şefului CE vor fi dezbătute de liderii statelor europene la summitul din 28-29 iunie. „Suntem acum, aşa cum am mai spus în ultima vreme, într-un moment crucial pentru integrarea europeană”, a spus Barroso, într-un eveniment public, marţi. „Trebuie să formulăm o viziune a drumului pe care trebuie să meargă Europa şi un plan concret referitor la cum va trebui să ajungem acolo”, a spus oficialul european, amintind solicitarea Germaniei privind o „uniune fiscală” şi o „uniunea politică”, pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro.

Liderii UE vor examina un raport al lui Barroso, realizat în colaborare cu preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Maro Draghi. Raportul vorbeşte despre începutul unui proces de integrare europeană mai profundă şi identifică principalele obiective: o uniune bancară, o uniune fiscală şi mai mulţi paşi spre o uniune politică. „Este nevoie de un mare pas înainte”, a subliniat Barroso, recunoscând că acest obiectiv nu e unul simplu şi va presupune ca ţările membre să renunţe la o parte din suveranitatea naţională în probleme fiscale şi economice, un pas spre federalism, pe care Franţa ezită să-l facă.


Nu toate cele 27 de state membre UE vor dori să adopte aceste politici, a avertizat Barroso, spunând că unele ţări optează pentru a rămâne „în afară”, fără a nominaliza Marea Britanie sau Danemarca. Procesul de integrare ar trebui să fie unul progresiv şi să se concentreze pe acele state membre care au adoptat moneda unică europeană, a mai spus Barroso.

Această integrare economică şi politică mai profundă va trebui, însă, susţinută de un nou tratat european, care să meargă mai departe de tratatul fiscal, inspirat de Germania, semnat de 25 de ţări membre UE, în luna martie. „Propunem paşi înainte care ar presupune modificări la Tratat”, a precizat Barroso, adăgând că acestea se referăla mai multă coordonare în politicile privind impozitarea şi forţa de muncă.

Barroso a avertizat Franţa, al cărei preşedintel Francois Hollande susţine emiterea de euro-obligaţiuni, ca o soluţie pe termen scurt la criză: „Uniunea fiscală este mai mult decât emiterea de eurobonduri”.  Şeful CE a susţinut punctul de vedere al Angelei Merkel, potrivit căruia o solidaritate mai mare preuspune o responsabilitate mai mare, acestea find necesare împreună şi ar putea fi aplicate doar într-o fază mai îndepărtată a integrării fiscale europene.

„Orice pas către o solidaritate mai mare ar fi acompaniată de paşi corespunzători către o responsabilizare mai mare”, a mai explicat Jose Manuel Barroso.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: