Guvernul atacă în contencios – administrativ decretul prin care şeful statului a prelungit mandatul şefului Statului Major al Armatei, Nicolae Ciucă (foto), scrie Digi24.
Dacă instanța, Curtea de Apel București, va accepta, până la pronunţarea instanţei de fond pe anularea decretului, se poate suspenda documentul, ceea ce înseamnă că adjunctul lui Nicolae Ciucă preia preia conducerea Statului Major.
Hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept, chiar dacă poate fi atacată.
În ultima ședință CSAT din anul trecut, Ministerul Apărării l-a propus pentru postul de șef al Statului Major General al Armatei pe generalul Dumitru Scarlat, în condițiile în care mandatul lui Nicolae Ciucă expira la 31 decembrie.
Șeful statului nu a fost însă de acord cu această propunere – invocând motive de legalitate – și a anunțat că a semnat un decret prezidențial prin care îi prelungește cu un an mandatul actualului șef al Statului Major, Nicolae Ciucă.
Imediat după decizia președintelui Iohannis, premierul Viorica Dăncilă declara în ședința de guvern că există premisele unui conflict de natură constituțională, sugerând că s-ar putea adresa CCR.
Opția Guvernului a fost, în cele din urmă, să atace decizia în contencios administrativ, unde ar putea cere și sesizarea CCR.
Conform legii, șeful SMA este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul primului-ministru.
Ppreședintele consideră că s-a încălcat legea, întrucât propunerea care a venit de la Ministerul Apărării, întrucât cei numiți în fruntea Statului Major trebuie să fie șefi din cadrul Armatei, mai precis unul dintre șefii forțelor armate, adică forțele terestre, navale și aeriene, sau locțiitorul șefului Statului Major. Dumitru Scarlat este reprezentant militar al României la NATO și UE.