duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iunie, 2020

Pesimismul câștigă teren în tabăra republicană din SUA pe măsură ce o triplă criză afectează popularitatea președintelui Donald Trump: pandemia, recesiunea și protestele de masă.

Doar 46% dintre americanii care se consideră republicani cred că SUA se află pe o traiectorie corectă, potrivit unui sondaj Reuters / Ipsos realizat săptămâna trecută, ale cărui rezultate au fost anunțate duminică.

Scăderea încrederii este semnificativă: la începutul lunii martie, înainte de izbucnirea epidemiei în SUA, 70% dintre americanii republicani erau optimiști în ceea ce privește direcția în care se îndreaptă țara.


Acum s-a ajuns la cel scăzut nivel înregistrat din august 2017 încoace. Atunci manifestările extremiștilor albi de la Charlottesville, Virginia, s-au soldat cu ciocniri între manifestanți.

Totuși, 63% din republicani spun că încă ar mai vota cu Donald Trump, iar rata de aprobare a activității lui rezistă la 40%.

Tendința pesimistă din rândul suporterilor lui Donald Trump ar putea să-i slăbească poziția înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie, când se va confrunta cu democratul Joe Biden, în încercarea de a câștiga al doilea mandat.

În proporție de 37%, republicanii consideră că SUA merg în direcția greșită, iar 17% spun că ar vota cu contracandidatul Joe Biden dacă alegerile ar avea loc acum.


Analiștii citați de Reuters cred că scrutinul va fi decis de câteva state divizate: Michigan, Pennsylvania și Carolina de Nord, unde și cea mai mică scădere a prezenței la vot sau alte incidente ar putea periclita șansele lui Trump.

„Probabil că ar trebui să fie îngrijorător pentru Trump, cu toate că e rezonabil să spunem că își menține încă sprijinul puternic în rândul republicanilor”, a decarat Kyle Kondik, analist la Universitatea din Virginia.

Republicanii cred că o relansare economică în toamnă ar putea îmbunătăți perspectivele. Vineri statisticile au arătat scăderea șomajului, prin oferta a 2,5 milioane de locuri de muncă, dar rata șomajului se menține ridicată la peste 14%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„În mod normal o proporție favorabilă de numai 40% ar fi teribilă, dart nu trăim într-o astfel de lume acum”, a declarat Terry Sullivan, strategul republican care a fost șeful de campanie a senatorului Marco Rubio în 2016.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat online, pe întreg teritoriul SUA, pe un eșantion reprezentativ de 1.113 de americani cu drept de vot și are o marjă de eroare de +/- 3%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: