vineri

26 aprilie, 2024

17 septembrie, 2021

Doi jurnaliști care filmau un documentar despre tăierile ilegale de lemn din Suceava au fost bătuți, împreună cu un activist de mediu, de un grup de 20 de indivizi.

Atacați cu bâte și topoare, cele trei victime au ajuns la spital. Potrivit Greenpeace România, câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la poliție.

Jurnalistul Mihai Dragolea a relatat pentru Digi24 că au fost atacați în timp ce filmau în pădure, spunând că printre cei 20 se aflau proprietarul pădurii și inginerul silvic.


„Dintr-odată am vazut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost 10 secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112”.

Jurnalistul a mai spus că cei care i-au atacat i-au amenințat direct: „Vă omor”. Activistul Tiberiu Boșutar a declarat pentru News Bucovina că atât el, cât și unul dintre cameramani și-au pierdut pentru scurt timp cunoștința în timpul agresiunii.

„Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava). Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau un coleg și activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei.

Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei.(…) Din informațiile pe care le avem în acest moment, toți trei primesc îngrijiri medicale, iar condiția lor este stabilă”, a anunțat Greenpeace România.

Poliția Suceava confirmă audierea a cinci persoane


Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Suceava, a confirmat că la sediul Poliției din Vatra Dornei au fost duse la audieri cinci persoane implicate în aceste violențe. Epureanu a spus că nu a fost depusă încă o plângere penală pentru violențe, loviri și distrugere, dar că polițiștii s-au sesizat din oficiu și au început cercetare penală pentru aceste fapte.

„Aceste documente și acte procedurale (plângeri – n.r.) trebuie îndeplinite pentru că e vorba de infracțiuni pentru care ele sunt necesare. Noi ne-am sesizat din oficiu”, a spus Ionuț Epureanu.

După audieri, în raport cu alte probe existente la dosar se vor lua măsurile procesuale care se impun, a adăugat el.

Momentan, ancheta urmărește să costate câte persoane au fost implicate în aceste violențe, ce calitate aveau în timpul infracțiunii, gradul de implicare a fiecăruia.

Nu se știe momentan dacă aceste persoane au fost implicate în trecut în alte fapte similare, a spus reprezentantul poliției.

Subiectul defrișărilor ilegale de pădure a fost de două ori pe agenda CSAT – în 2015 și 2016 – fără nicio schimbare fundamentală a problemei până azi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: