România ar putea trimite militari și elemente de stat major într-o misiune a Uniunii Europene în Mali, pentru instruirea trupelor guvernamentale maliene, a declarat, joi seara, la Bruxelles, ministrul Afaceriolor Externe, Titus Corlățean, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.
”La dezbateri, am menționat că suntem într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională, de analiză, privind o contribuţie concretă la operaţiunea UE în Mali şi aici o spun ca posibilitate. Putem vorbi de personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, respectiv de instruire a armatei, respectiv, poate, elemente de stat major şi echipament, logistică pentru antrenament’, a spus ministrul, într-o conferință de presă.
El a precizat că va susţine şi va recomanda celorlalte instituţii direct competente în această chestiune o decizie la nivelul statului legat de o contribuţie românească în Mali.
La reuniunea de la Bruxelles, el a exprimat poziția României față de conflictul armat din Mali: condamnarea acţiunilor teroriste şi solidaritatea cu statul Mali şi cu guvernul legitim din acest stat, aprecierea şi solidaritatea cu intervenţiile, în primul rând provenind din partea Franţei, pentru stabilizarea situaţiei.
Izbucnit în anul 2012, conflictul din Mali are loc în contextul deplasării grupărilor insurgente islamice afiliate Al Qaida din Libia, prin Algeria, cu destinația actuală Mali.
În acest context, la o platformă de exploatare a gazelor din Algeria, în vecinătatea Libiei, o grupare teroristă afiliată Al Qaida a luat ostatici sute de muncitori algerieni și circa 40 de străini, printre care și un român.
În urma intervenției forțelor algeriene, muncitorul român nu mai figura joi pe lista ostaticilor, însă nu se știe dacă mai este în viață sau a reușit să fugă într-un loc sigur, având în vedere că platforma se află în deșertul Sahara, într-o zonă unde supraviețuirea este dificilă.