La obiect

Bilanțul Sănătății, la preluarea mandatului: cel mai mare deficit, generat de salariile estimate greșit

“Nu vrem să speriem pe nimeni, dar deficitul la Fondul Naţional Unic de Sănătate, în primele nouă luni, este de trei miliarde de lei. Prima… Mai mult

07.11.2019

La obiect

Documente MFP – execuția după T3: ”gaura” reală de la buget este de 21,7 mld de lei

Anunțul de miercuri al premierului Ludovic Orban, potrivit căruia gaura de buget este de 11 miliarde de lei, este contrazis chiar de datele oficiale ale… Mai mult

06.11.2019

Chestiunea

5 viziuni antagonice asupra proiectului de Buget multianual propus de Comisia Juncker. Critici deschise la summit-ul Coeziunii

Propunerile Comisiei Europene încă în funcţie în legătură cu viitorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027) sunt inechitabile faţă de statele central şi est-europene, întrucât… Mai mult

06.11.2019

Chestiunea

Ce vinde și ce cumpără România: Competitivitatea generală și produsele producătoare de deficit

Datele finale publicate de INS arată că România a ajuns în 2018 la un deficit comercial de 7,5% din PIB, valoare foarte mare atât în… Mai mult

04.11.2019

Cronicile

Lumea post-criză. Mircea Coşea: Piaţa devenise regim politic

de Razvan Diaconu 6.10.2011

Mugur Isărescu vorbeşte despre o lume care va arăta, din punct de vedere economic, altfel. Traian Băsescu vorbeşte despre limitele capitalismului. Laureaţii Nobel în economie, „profeţii crizei”, vizionarii viitorului proxim se contrazic.

Cum va arăta, totuşi, economia post-criză?

Cum văd însă economiştii români lumea post-criză? Pentru configurarea unei viziuni minime asupra viitorului iminent, am formulat trei întrebări:

1.Care ar fi principalele 3 lucruri care cu siguranţă că se vor schimba ireversibil în sistemele economice/economia mondială, în baza învăţămintelor pe care suntem siliţi să le tragem din această criză? În ce va consta diferenţa fundamentală faţă de lumea de dinainte de această criză?

2.Care ar fi principalele 3 lucruri la care nu trebuie să se renunţe din principiile economiei mondiale de dinainte de criză ? Care sunt pericolele care ameninţă lucrurile de păstrat?

3.Cum ar putea arăta lumea peste, să zicem, 10 ani, modelată de această criză: atât din punct de vedere al sistemelor economice, cât şi al raporturilor de pe harta economică mondială?

Astăzi răspunde la cele trei întrebări Mircea Coşea, economist, fost ministru al Reformei, fost europarlamentar

Ipoteza de lucru

Criza actuală este percepută prioritar ca fiind economică și financiară, dar după părerea mea, latura economică este doar unul dintre aspectele acesteia, bucurându-se de mai multă vizibilitate prin efectele concrete pe care le are asupra vieții de zi cu zi.

Actuala criză cred că este expresia unui fenomen mai profund, acela al incompatibilității dintre modelul actual dominant al dezvoltării umanității și limitele actuale, fizice și obiective ale acesteia. Sinteza acestui fenomen de incompatibilitate poate fi exprimată printr-o întrebare cu iz filozofic : mai poate funcționa un model bazat pe principiul și obiectivul creșterii economică într-un cadru natural caracterizat prin descreșterea resurselor vitale ?

Desigur, încă de mulți ani se vorbește de creștere zero sau de creștere durabilă, dar conștientizarea pericolului și edificarea conceptului de nou model de dezvoltare nu au fost sprijinite de politici economice și sociale adecvate.

Din contră, inegalitățile specifice capitalismului care puteau distruge sistemul democratic și chiar structura internă a economiei de piață prin proteste și mișcări sociale de amploare au fost controlate sau amânate prin politici contrare trecerii la un nou model, anume politicile de dezvoltare până la paroxism a tipului de societate consumatoristă.

Se pare că declanșarea crizei economice și financiare intrnaționale a scos pregnant în evidență dificultățile pe care știința economică le are încă de la mijlocul secolului trecut în ceea ce privește capacitatea sa de adaptare la schimbările profunde pe care umanitatea le-a suferit și le suferă nu numai ca urmare a dinamicii nemaiîntâlnite a progresului tehnic și al deteriorării mediului natural, dar și ca urmare a unei din ce în ce mai puternice implicării a politicului în economie.

Știința economică este, din acest punct de vedere, victima unui fenomen unic în istoria omenirii , specific secolului XX, care contorsionează logica valorilor și principiilor generale ale evoluției umanității.

Este fenomenul caracterizat de faptul că piața a devenit regim politic iar creșterea economică obiectiv politic.

Instituțiile și instrumentele pieței și-au pierdut treptat funcțiile regulatoare devenind din ce în ce mai mult un decor în spatele căruia s-a ascuns dezinteresul și lipsa de responsabilitate a politicului față de social .

Puterea strategică, geopolitică, a devenit un factor de creștere economică mai important decât orice alt factor de avantaj comparativ.

În consecință, piața nu mai este mijlocul economic ideal și necesar pentru accesul la resurse fiind înlocuită cu un mijloc neeconomic, acela al puterii în context geopolitic. Aceasta face ca înșăși esența liberală a globalizării să fie negată, atâta timp cât unele țări pot în mod deliberat să-și mențină stabilitatea economică și socială nu prin mix de politici economice interne, ci prin politici conflictuale ( militare) externe.

Globalizarea a permis economiilor occidentale să încalce axioma raportului dintre productivitate și salarii, menținându-le pe acestea la cote înalte prin ”subvenția” oferită de mâna de lucru ieftină a economiilor emergente; a permis Chinei să devină bancherul lumii negând regulile pieței valutare și ale sistemului paritar ; a permis fondurilor de pensii americane să nu țină seama de raportul dintre contribuție și plată, triplând cuantumul lor prin plasamente investiționale în economiile emergente ceea ce a dus la paradoxul unor pensii americane de câteva ori mai mari decât veniturile salariale.

Sunt doar câteva argumente care arată că știința economică a fost pusă în fața unor evoluții nu numai rapide dar și surprinzătoare. Nu întotdeauna se puteau explica prin recurs la teoria clasică a valorii-muncă sau la jaloanele teoretice bine fundamentate ale unor celebre școli sau curente economice.

Impresia generală, des răspândită în literatura economică occidentală, este aceea conform căreia știința economică actuală parcurge o criză de identitate, ne mai fiind capabilă să depășească stadiul de ”avocat al liberalismului”, aflându-se în imposibilitatea statuării sale la nivelul unei științe bazate pe concepte alternative.

1. Plecând de la aceste considerente, trebuie să recunosc dificultatea pe care o am de a identifica și prioritiza doar trei elemente care vor schimba ireversibil lumea în contextul învățămintelor posibil de extras din acruala criză . Îmi este dificil deoarece constat că:

 • nu apare cu claritate dovada înțelegerii la nivel politic și decizional mondial a faptului că acutuala criză nu este numai economică și financiară, ci și politică, morală, structurală și de sistem.În consecință, remarc luarea unor măsuri doar de natură economico-financiară care nu atacă esența crizei ci doar aspectele ei monetariste,

 • nu consider că este o criză a modelului capitalist, deci nu cred că acesta va dispărea. Cred că modelul capitalist are atribute valorice esențiale pentru progresul ulterior al omenirii ( proprietatea, libertatea, piața) dar va trebui corectat în trei direcții apte de a revizui rolul și importanța gândirii neo liberale : reevaluarea rolului statului, reevaluarea raportului evolutiv dintre profit și venit din muncă, reevaluarea rolului și poziției capitalului financiar și multinațional.

Sper ca , în baza celor de mai sus, următoarele aspecte să se schimbe ireversibil :

 • Sper să se schimbe conceptual abordarea dezvoltării, progresului și bunăstării în sensul renunțării la exprimarea prioritară a acestora prin PIB.Sper să se accepte faptul că doar creșterea economică nu rezolvă obiectivul esențial al dezvoltării, progresului și bunăstării populației. Este nevoie de o abordare mai largă, sociologică, ecologică , morală și chiar de natură etnografică.

 • Cred că se va schimba ( reduce) irevocabil gradul de credibilitate al clasei politice, a sectorului bancar și al celui multinațional la nivelul populației. Este de așteptat să se mărească distanța dintre populație și instituțiile statului național și europene prin scăderea credibilității față de capacitatea acestora de a soluționa onest și transparent problemele contemporanității.

 • Cred că se va schimba irevocabil climatul democratic al vieții economice și politice. Vom asista la dese încălcări ale drepturilor și libertăților (presă, exprimare, liberă circulație etc) democratice sub pretextul necesității introducerii unor programe de austeritate sau reforme de tip administrativ și instituțional, al luptei impotriva terorismului, al stopării dezvoltării unor mișcări radical-naționaliste sau chiar al autonomizării teritoriale.

2.Trei lucruri la care nu ar trebui să se renunțe sunt, deasemenea, greu de identificat deoarece ele pot reprezenta valotri și principii de valabilitate diferită, mondială sau națională. Totuși :

 • Cred că nu va trebui să se renunțe la principiul comerțului liber, al liberei circulații a bunurilor, capitalului și persoanelor. Protecționismul și autarhia ar fi pericole majore pentru viitor,

 • Cred că nu trebuie să se renunțe la politicile de păstrare și dezvoltare a specificului național ( tradiții, cultură, obiceiuri etc) chiar în condițiile accentuării porocesului de integrare zonală sau chiar federalizare la nivel european,

 • Cred ca nu trebuie să se renunțe la politicile de punere în valoare a factorilor de avantaj comparativ și competitiv naționali chiar în condițiile în care globalizarea favorizeză prin raport preț/calitate importul.

3. Mă feresc să fac prognoze atât de ambițioase pentru un deceniu. Evident, lumea se va schimba dar, până în prezent, nu știm dacă în bine sau în rău. Probabil, nu vom avea schimbări spectaculoase, deoarece zece ani este o perioadă istorică scurtă pentru a introduce un nou model de dezvoltare sau pentru a schimba radical raportul de forțe în plan mondial.

Tendițele merg în direcția dezvoltării zonei BRIC, dar nu cred că viitorii zece ani o va transforma în prima forță economică și politică a lumii, așa după cum nu cred nici că EU sau Zona Euro vor dispărea.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.10.2011

2 comentarii

 1. costel popescu
  7.10.2011, 9:46 am

  principala greseala este transformarea capitalismului producator de bunuri in capitalism consumator de bani straini. s-a ajuns ca PIB-ul unei tari sa nu mai poata suporta nici macar plata dobanzilor pentru ca nu mai exista ramuri producatoare de bunuri in economia lor. Politica la nivel global a intins o capcana chiar SUA care si-a mutat in asia partea productiva. concluzia tarile producatoare de bunuri prospera au crestere economica iar tarile dezvoltate care si-au mutat productia intra in recesiune.
  Va pun o intrabare: Finlanda o tara aflata la cercul polar produce tractoare performante cu toate ca nu prea au teren arabil-Valtra N92: 101 CP (Suolahti, Finlanda)
  Germania produce tractoare John Deere (licente)5100R: 101 CP (Mannheim, Germania),
  Italia produce mai multe tipuride tractoare (licente)Deutz-Fahr Agrofarm 430: 109 CP (Treviglio, Italia), New Holland: 106 CP (Jesi, Italia)
  Noi am distrus U.T.B. si avem 3 milioane de ha parloaga si in sud a aparut desertul.Realizarea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 ha din Câmpia Română şi obţinerea unor economii de 40-60% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare.
  Suntem niste nerecunoscatori si Dumnezeu ne-a dat o tara frumoasa dar niste conducatori de Cacao.
  50% din populatie traieste la tara ca in evul mediu cu analfabetism pelagra TBC sifilis nasteri de la 11-12 ani si noi n-avem tractoare sa-i punem la munca si sa-i hranim.
  Putin face o uniune eurasiatica dar noi nu putem sa facem Uniunea Economica Balcanica cu 60 de milioane locuitori 600 miliarde$ PIB si 600000 sqKm cu 6% apa potabila.
  Grecii au lansat moneda in aur denumita OBOL (Denumire antica) Americanii au American Eagle din aur in valoare de 38$ chinezii au scos automate de vandut aur la particulari si ma sunt mai mult de zece state care vand aur la liber la populatie.
  stam cu mana intinsa la straini si copii ne plang de foame!
  rusine sa le fie celor care ne-au adus in aceasta situatie!

 2. norse
  7.10.2011, 5:02 pm

  Pana acum, cu banii cetatenilor simpli, au fost salvate bancile, dar bancile refuza sa salveze mai departe economia si nimeni nu le face nimic. Vorbeati in comentariu despre neoliberalism, dar nu ati spus nimic despre crestin-democratie, despre importanta capitalului autohton, a micului intreprinzator bastins in orice economie. Acestia dau soliditate unei economii, un intreprinzator autohton, care isi fundamenteaza identitatea de marca pe tara sa nu o sa plece niciodata de acolo, cum face Nokia. In Germania, IMMurile inseamna 80% din economie, iar Mercedes, BMW, Bosch si altii ca ei, restul. Mai mult, va puteti imagina ca Mercedes sau BMW sa se relocheze cu totul din Germania? Pai, ar mai fi ala Mercedes sau BMW? Iar bancile din Romania, sa ajungem la ele, nu ajuta intreprinzatorii romani, BNR tine leul sub control cu ajutorul miliardelor imprumutate de la FMI pe spinarea cetatenilor, pentru ca bancile comerciale sa stea linistite si ele c fac? Nimic, stau linistite si gata.

Lăsați un comentariu


Stiri

Diaspora a început să voteze

Vladimir Ionescu

Votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României a început în străinătate, vineri, la Auckland, Australia. ”Votul pentru cel de-al doilea… Mai mult

Stiri

FAN Courier preia operatorul de transport și logistică SLS Cargo

Vladimir Ionescu

FAN Courier, liderul pieței locale de curierat,  își consolidează poziția pe segmentul transporturi integrate și logistică prin achiziția companiei SLS CARGO, fondată în anul 2014… Mai mult

Stiri

Benjamin Netanyahu – pus oficial sub acuzare pentru fraudă, luare de mită, abuz în funcție

Iulian Soare

Premierul statului Irael, Benjamin Netanyahu, a fost pus sub acuzare joi pentru corupție. Potrivit Politico, procurorul general Avichai Mandelblit a avizat rechizitoriul în care Netanyahu… Mai mult

Stiri

Importurile de vin ale României depăşesc exporturile cu 15 milioane de euro – Eurostat

Adrian N Ionescu

România a exportat vin de peste 67,4 milioane de euro în 2018 (77% în ţările UE), iar importurile au valorat cu 15,4 de milioane de… Mai mult

Stiri

Până la digitalizare: O companie pierde, în medie, cinci ore pe lună pentru a semna și pregăti documente pentru bancă

Vladimir Ionescu

O companie ”pierde”, în medie, cinci ore pe lună pentru pregătirea și semnarea documentelor în relația cu banca, reiese dintr-un studiu realizat de UniCredit Bank.… Mai mult

Stiri

Michael Bloomberg a intrat în cursa pentru a fi nominalizat de Democrați candidat la președinția SUA

Vladimir Ionescu

Miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al New York, a depus joi actele la Comisia Electorală Federală pentru a candida la preşedinţia Statelor Unite din partea… Mai mult

Europa

Președintele Serbiei: Nu ne schimbăm politica față de Rusia, nu aderăm la NATO, ne păstrăm neutralitatea militară

Iulian Soare

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă că țara sa nu va adera nici la Alianța Nord-Atlantică (NATO), nici… Mai mult