fbpx

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

Lumea post-criză. Mircea Coşea: Piaţa devenise regim politic

de Razvan Diaconu 6.10.2011

Mugur Isărescu vorbeşte despre o lume care va arăta, din punct de vedere economic, altfel. Traian Băsescu vorbeşte despre limitele capitalismului. Laureaţii Nobel în economie, „profeţii crizei”, vizionarii viitorului proxim se contrazic.

Cum va arăta, totuşi, economia post-criză?

Cum văd însă economiştii români lumea post-criză? Pentru configurarea unei viziuni minime asupra viitorului iminent, am formulat trei întrebări:

1.Care ar fi principalele 3 lucruri care cu siguranţă că se vor schimba ireversibil în sistemele economice/economia mondială, în baza învăţămintelor pe care suntem siliţi să le tragem din această criză? În ce va consta diferenţa fundamentală faţă de lumea de dinainte de această criză?

2.Care ar fi principalele 3 lucruri la care nu trebuie să se renunţe din principiile economiei mondiale de dinainte de criză ? Care sunt pericolele care ameninţă lucrurile de păstrat?

3.Cum ar putea arăta lumea peste, să zicem, 10 ani, modelată de această criză: atât din punct de vedere al sistemelor economice, cât şi al raporturilor de pe harta economică mondială?

Astăzi răspunde la cele trei întrebări Mircea Coşea, economist, fost ministru al Reformei, fost europarlamentar

Ipoteza de lucru

Criza actuală este percepută prioritar ca fiind economică și financiară, dar după părerea mea, latura economică este doar unul dintre aspectele acesteia, bucurându-se de mai multă vizibilitate prin efectele concrete pe care le are asupra vieții de zi cu zi.

Actuala criză cred că este expresia unui fenomen mai profund, acela al incompatibilității dintre modelul actual dominant al dezvoltării umanității și limitele actuale, fizice și obiective ale acesteia. Sinteza acestui fenomen de incompatibilitate poate fi exprimată printr-o întrebare cu iz filozofic : mai poate funcționa un model bazat pe principiul și obiectivul creșterii economică într-un cadru natural caracterizat prin descreșterea resurselor vitale ?

Desigur, încă de mulți ani se vorbește de creștere zero sau de creștere durabilă, dar conștientizarea pericolului și edificarea conceptului de nou model de dezvoltare nu au fost sprijinite de politici economice și sociale adecvate.

Din contră, inegalitățile specifice capitalismului care puteau distruge sistemul democratic și chiar structura internă a economiei de piață prin proteste și mișcări sociale de amploare au fost controlate sau amânate prin politici contrare trecerii la un nou model, anume politicile de dezvoltare până la paroxism a tipului de societate consumatoristă.

Se pare că declanșarea crizei economice și financiare intrnaționale a scos pregnant în evidență dificultățile pe care știința economică le are încă de la mijlocul secolului trecut în ceea ce privește capacitatea sa de adaptare la schimbările profunde pe care umanitatea le-a suferit și le suferă nu numai ca urmare a dinamicii nemaiîntâlnite a progresului tehnic și al deteriorării mediului natural, dar și ca urmare a unei din ce în ce mai puternice implicării a politicului în economie.

Știința economică este, din acest punct de vedere, victima unui fenomen unic în istoria omenirii , specific secolului XX, care contorsionează logica valorilor și principiilor generale ale evoluției umanității.

Este fenomenul caracterizat de faptul că piața a devenit regim politic iar creșterea economică obiectiv politic.

Instituțiile și instrumentele pieței și-au pierdut treptat funcțiile regulatoare devenind din ce în ce mai mult un decor în spatele căruia s-a ascuns dezinteresul și lipsa de responsabilitate a politicului față de social .

Puterea strategică, geopolitică, a devenit un factor de creștere economică mai important decât orice alt factor de avantaj comparativ.

În consecință, piața nu mai este mijlocul economic ideal și necesar pentru accesul la resurse fiind înlocuită cu un mijloc neeconomic, acela al puterii în context geopolitic. Aceasta face ca înșăși esența liberală a globalizării să fie negată, atâta timp cât unele țări pot în mod deliberat să-și mențină stabilitatea economică și socială nu prin mix de politici economice interne, ci prin politici conflictuale ( militare) externe.

Globalizarea a permis economiilor occidentale să încalce axioma raportului dintre productivitate și salarii, menținându-le pe acestea la cote înalte prin ”subvenția” oferită de mâna de lucru ieftină a economiilor emergente; a permis Chinei să devină bancherul lumii negând regulile pieței valutare și ale sistemului paritar ; a permis fondurilor de pensii americane să nu țină seama de raportul dintre contribuție și plată, triplând cuantumul lor prin plasamente investiționale în economiile emergente ceea ce a dus la paradoxul unor pensii americane de câteva ori mai mari decât veniturile salariale.

Sunt doar câteva argumente care arată că știința economică a fost pusă în fața unor evoluții nu numai rapide dar și surprinzătoare. Nu întotdeauna se puteau explica prin recurs la teoria clasică a valorii-muncă sau la jaloanele teoretice bine fundamentate ale unor celebre școli sau curente economice.

Impresia generală, des răspândită în literatura economică occidentală, este aceea conform căreia știința economică actuală parcurge o criză de identitate, ne mai fiind capabilă să depășească stadiul de ”avocat al liberalismului”, aflându-se în imposibilitatea statuării sale la nivelul unei științe bazate pe concepte alternative.

1. Plecând de la aceste considerente, trebuie să recunosc dificultatea pe care o am de a identifica și prioritiza doar trei elemente care vor schimba ireversibil lumea în contextul învățămintelor posibil de extras din acruala criză . Îmi este dificil deoarece constat că:

 • nu apare cu claritate dovada înțelegerii la nivel politic și decizional mondial a faptului că acutuala criză nu este numai economică și financiară, ci și politică, morală, structurală și de sistem.În consecință, remarc luarea unor măsuri doar de natură economico-financiară care nu atacă esența crizei ci doar aspectele ei monetariste,

 • nu consider că este o criză a modelului capitalist, deci nu cred că acesta va dispărea. Cred că modelul capitalist are atribute valorice esențiale pentru progresul ulterior al omenirii ( proprietatea, libertatea, piața) dar va trebui corectat în trei direcții apte de a revizui rolul și importanța gândirii neo liberale : reevaluarea rolului statului, reevaluarea raportului evolutiv dintre profit și venit din muncă, reevaluarea rolului și poziției capitalului financiar și multinațional.

Sper ca , în baza celor de mai sus, următoarele aspecte să se schimbe ireversibil :

 • Sper să se schimbe conceptual abordarea dezvoltării, progresului și bunăstării în sensul renunțării la exprimarea prioritară a acestora prin PIB.Sper să se accepte faptul că doar creșterea economică nu rezolvă obiectivul esențial al dezvoltării, progresului și bunăstării populației. Este nevoie de o abordare mai largă, sociologică, ecologică , morală și chiar de natură etnografică.

 • Cred că se va schimba ( reduce) irevocabil gradul de credibilitate al clasei politice, a sectorului bancar și al celui multinațional la nivelul populației. Este de așteptat să se mărească distanța dintre populație și instituțiile statului național și europene prin scăderea credibilității față de capacitatea acestora de a soluționa onest și transparent problemele contemporanității.

 • Cred că se va schimba irevocabil climatul democratic al vieții economice și politice. Vom asista la dese încălcări ale drepturilor și libertăților (presă, exprimare, liberă circulație etc) democratice sub pretextul necesității introducerii unor programe de austeritate sau reforme de tip administrativ și instituțional, al luptei impotriva terorismului, al stopării dezvoltării unor mișcări radical-naționaliste sau chiar al autonomizării teritoriale.

2.Trei lucruri la care nu ar trebui să se renunțe sunt, deasemenea, greu de identificat deoarece ele pot reprezenta valotri și principii de valabilitate diferită, mondială sau națională. Totuși :

 • Cred că nu va trebui să se renunțe la principiul comerțului liber, al liberei circulații a bunurilor, capitalului și persoanelor. Protecționismul și autarhia ar fi pericole majore pentru viitor,

 • Cred că nu trebuie să se renunțe la politicile de păstrare și dezvoltare a specificului național ( tradiții, cultură, obiceiuri etc) chiar în condițiile accentuării porocesului de integrare zonală sau chiar federalizare la nivel european,

 • Cred ca nu trebuie să se renunțe la politicile de punere în valoare a factorilor de avantaj comparativ și competitiv naționali chiar în condițiile în care globalizarea favorizeză prin raport preț/calitate importul.

3. Mă feresc să fac prognoze atât de ambițioase pentru un deceniu. Evident, lumea se va schimba dar, până în prezent, nu știm dacă în bine sau în rău. Probabil, nu vom avea schimbări spectaculoase, deoarece zece ani este o perioadă istorică scurtă pentru a introduce un nou model de dezvoltare sau pentru a schimba radical raportul de forțe în plan mondial.

Tendițele merg în direcția dezvoltării zonei BRIC, dar nu cred că viitorii zece ani o va transforma în prima forță economică și politică a lumii, așa după cum nu cred nici că EU sau Zona Euro vor dispărea.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.10.2011

2 comentarii

 1. costel popescu
  7.10.2011, 9:46 am

  principala greseala este transformarea capitalismului producator de bunuri in capitalism consumator de bani straini. s-a ajuns ca PIB-ul unei tari sa nu mai poata suporta nici macar plata dobanzilor pentru ca nu mai exista ramuri producatoare de bunuri in economia lor. Politica la nivel global a intins o capcana chiar SUA care si-a mutat in asia partea productiva. concluzia tarile producatoare de bunuri prospera au crestere economica iar tarile dezvoltate care si-au mutat productia intra in recesiune.
  Va pun o intrabare: Finlanda o tara aflata la cercul polar produce tractoare performante cu toate ca nu prea au teren arabil-Valtra N92: 101 CP (Suolahti, Finlanda)
  Germania produce tractoare John Deere (licente)5100R: 101 CP (Mannheim, Germania),
  Italia produce mai multe tipuride tractoare (licente)Deutz-Fahr Agrofarm 430: 109 CP (Treviglio, Italia), New Holland: 106 CP (Jesi, Italia)
  Noi am distrus U.T.B. si avem 3 milioane de ha parloaga si in sud a aparut desertul.Realizarea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 ha din Câmpia Română şi obţinerea unor economii de 40-60% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare.
  Suntem niste nerecunoscatori si Dumnezeu ne-a dat o tara frumoasa dar niste conducatori de Cacao.
  50% din populatie traieste la tara ca in evul mediu cu analfabetism pelagra TBC sifilis nasteri de la 11-12 ani si noi n-avem tractoare sa-i punem la munca si sa-i hranim.
  Putin face o uniune eurasiatica dar noi nu putem sa facem Uniunea Economica Balcanica cu 60 de milioane locuitori 600 miliarde$ PIB si 600000 sqKm cu 6% apa potabila.
  Grecii au lansat moneda in aur denumita OBOL (Denumire antica) Americanii au American Eagle din aur in valoare de 38$ chinezii au scos automate de vandut aur la particulari si ma sunt mai mult de zece state care vand aur la liber la populatie.
  stam cu mana intinsa la straini si copii ne plang de foame!
  rusine sa le fie celor care ne-au adus in aceasta situatie!

 2. norse
  7.10.2011, 5:02 pm

  Pana acum, cu banii cetatenilor simpli, au fost salvate bancile, dar bancile refuza sa salveze mai departe economia si nimeni nu le face nimic. Vorbeati in comentariu despre neoliberalism, dar nu ati spus nimic despre crestin-democratie, despre importanta capitalului autohton, a micului intreprinzator bastins in orice economie. Acestia dau soliditate unei economii, un intreprinzator autohton, care isi fundamenteaza identitatea de marca pe tara sa nu o sa plece niciodata de acolo, cum face Nokia. In Germania, IMMurile inseamna 80% din economie, iar Mercedes, BMW, Bosch si altii ca ei, restul. Mai mult, va puteti imagina ca Mercedes sau BMW sa se relocheze cu totul din Germania? Pai, ar mai fi ala Mercedes sau BMW? Iar bancile din Romania, sa ajungem la ele, nu ajuta intreprinzatorii romani, BNR tine leul sub control cu ajutorul miliardelor imprumutate de la FMI pe spinarea cetatenilor, pentru ca bancile comerciale sa stea linistite si ele c fac? Nimic, stau linistite si gata.

Lăsați un comentariu


Europa

Video / Germania se desparte de Angela Merkel

Razvan Diaconu

Dacă spui Germania, spui Angela Merkel. BBC a publicat joi un reportaj despre felul în care publicul german percepe despărțirea de cancelarul care se află… Mai mult

Europa

Încrederea din zona euro, afectată de blocajele de pe lanțurile de aprovizionare

Alexandra Pele

Constrângerile generate de blocajele de pe lanțurile de aprovizionare au început să afecteze încrederea din zona euro, indicele PMI, realizat în rândul managerilor de achiziții,… Mai mult

Stiri

Noile resticții Covid-19: carantina de noapte se introduce peste rata de 6 la mie, doar pentru nevaccinați

Vladimir Ionescu

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, hotărârea cu restricțiile ce se instituie după depășirea pragurilor de incidență de 4 cazuri la… Mai mult

Stiri

Nicușor Dan prezintă situația spitalelor bucureștene din rețeaua Covid

Vladimir Ionescu

Un număr de 12 dintre cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Municipiului București (PMB) sunt incluse în rețeaua Covid-19, iar ele totalizează 712 paturi… Mai mult

Stiri

Dacian Cioloș și Dan Barna, în turul 2 al alegerilor pentru președinția USR PLUS. Cioloș a câștigat primul tur cu 46%

Razvan Diaconu

Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor din USR PLUS cu 46% din voturi, în timp ce Dan Barna a obținut 43,9%. Cel de… Mai mult

Europa

Scumpiri la energie: Comisia Europeană promite un pachet de măsuri care să ajute țările membre

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană va prezenta un pachet de măsuri „mai bine structurat,  care să fie de folos țărilor membre să gestioneze situația” scumpirilor la energie, a… Mai mult

Stiri

Primarul Timișoarei cere ca instituirea carantinei de noapte să nu vizeze și vaccinații

Vladimir Ionescu

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, le cere guvernanților modificarea regulilor privind carantinarea, astfel încât persoanele vaccinate să se poată deplasa liber și după instituirea carantinei de… Mai mult